Foto: Publicitātes attēli
Ventspils augstskolas (VeA) studentu veidotais meteoroloģiskais balons jeb zonde 10.aprīļa pēcpusdienā veiksmīgi nosēdusies un tuvāko dienu laikā studenti apstrādās iegūtos datus, pastāstīja VeA pārstāve Inta Ozola.

Viņa pavēstīja, ka zonde nolaidusies Sitruku ciemā, Lietuvā, uz zemnieka Ģedimina Ališauska lauka. Zondi atrada strādnieki, kas tālāk to nodeva saimniecības īpašniekam. Vadoties pēc uz balona izvietotām instrukcijām krievu valodā, Ališausks sazinājās ar studentiem.

Pašlaik studenti ir uzsākuši darbu pie datu apstrādes.

Jau vēstīts, ka VeA studentu komanda "IRBE-1" 10.aprīlī stratosfērā palaida meteoroloģisko balonu jeb zondi. Zonde stratosfērā ar speciāli sagatavotu fotokameru uzņēma Zemes virsmas fotoattēlus infrasarkanajā diapazonā, un šie attēli tiks izmantoti, lai plašā teritorijā noteiktu fotosintēzes procesa intensitāti augos.

Zondes palaišana notika starptautisko meteoroloģisko balonu sacensību "Global Space Balloon Challenge" ietvaros, kurā piedalījās komandas no 46 valstīm. Stratosfērā palaida 266 meteoroloģiskos gaisa balonus, kas aprīkoti ar kamerām un mēraparatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!