Izraēlas vēstnieks Latvijā Garijs Korens piektdien, 15.aprīlī, piešķirs godazīmi "Taisnīgie starp tautām" nu jau mirušajai Latvijas pilsonei Annai Almai Polei.
Piemiņas medaļa un goda apliecība tiks pasniegta viņas mazdēlam Raimondam Ķesterim, pastāstīja Izraēlas vēstniecībā Latvijā. Ceremonija notiks plkst.11 Rīgas 3.vidusskolā.

Pēc Poles meitas Margaritas Ķesteres liecībām, Anna Alma Pole 1941.gadā savā dzīvoklī Peldu ielā uzņēmusi sešus ebrejus, lai pasargātu viņus no nacistu vajāšanas. Pole slēpusi arī latviešus un krievus. Pēdējo reizi Margarita savu māti redzējusi 1944.gada 28.augustā gestapo pagrabos - viņa samaksājusi ar savu dzīvību par ebreju slēpšanu.

Goda nosaukums "Taisnīgie starp tautām" ir augstākā atzinība, kādu ebreju tauta ar Izraēlas valsts starpniecību izsaka citu tautu pārstāvjiem par nacistu režīma laikā sniegto palīdzību, mēģinot glābt ebrejus no iznīcināšanas.

Pēc 1953.gadā Izraēlā pieņemtā likuma, Izraēlas holokausta piemiņas organizācija "Yad Vashem" visā pasaulē meklē un godina cilvēkus, kuri, riskējot ar savu dzīvību, glābuši ebrejus holokausta laikā.

Šiem cilvēkiem tiek piešķirts goda nosaukums "Taisnīgie starp tautām" un īpašas balvas. Viņu vārdi tiek iemūžināti uz "Yad Vashem" muzeja "Taisnīgo dārza" Goda sienas Jeruzalemē.

Tie goda nosaukuma saņēmēji, kuri dzīvo materiāli grūtos apstākļos, neatkarīgi no viņu dzīvesvietas saņem finansiālu palīdzību no ebreju Taisnīgo fonda. Annas Frankas fonds, kas atrodas Bāzelē Šveicē, rūpējas par tiem, kuriem vajadzīga medicīniskā palīdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!