Foto: stock.xchng
Latvijas vēstnieks Īrijā Pēteris Kārlis Elferts otrdien ticies ar Īrijas Tieslietu ministrijas ģenerālsekretāru Braienu Pērselu un Naturalizācijas un imigrācijas dienesta ģenerāldirektoru Noelu Votersu , lai apspriestu divpusējo sadarbību tieslietu un iekšlietu jomā, tostarp cilvēktirdzniecības ierobežošanu fiktīvo laulību formā, informēja Ārlietu ministrijā.

Tikšanās laikā pārrunātas aktualitātes tiesībaizsardzības jomā, bet galvenā uzmanība pievērsta fiktīvajām laulībām. Ievērojot lielo Latvijas valstspiederīgo skaitu, kas iesaistīts šādās laulībās Īrijā, vēstnieks aicinājis Īrijas Tieslietu ministriju veicināt tūlītējus grozījumus likumos, kas ļautu saukt pie atbildības fiktīvo laulību organizatorus un personas, kuras, iesaistoties fiktīvajās laulībās, nodrošina iespēju trešo valstu pilsoņiem pretlikumīgi saņemt uzturēšanās atļaujas Īrijā.

Vēstnieks sniedza plašu informāciju par Latvijas paveikto un darāmo šīs problēmas novēršanā, ieskaitot nevalstisko organizāciju preventīvo darbu un informācijas kampaņas. Īrijas puse tika arī informēta, ka Latvijas Saeimā pašlaik pirmajā lasījumā tiek skatīti grozījumi Krimināllikumā, kas ļautu saukt pie kriminālatbildības Latvijas valstspiederīgo par fiktīvo laulību organizēšanu un iesaisti Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas teritorijā, kā arī Šveicē, lai nelikumīgi iegūtu ES dalībvalstu uzturēšanās atļaujas.

Pērsels apliecināja, ka Īrija ir ieinteresēta risināt šo problēmu un jau izstrādājusi grozījumu projektu nacionālajos imigrācijas likumos, vienlaikus uzsverot, ka Īrija uzskata, ka fiktīvo laulību novēršana ir jautājums, kas risināms ES līmenī.

Tikšanās gaitā pausta sapratne, ka fiktīvo laulību novēršana vistuvākajā iespējamā laikā ir abu valstu interesēs, kā arī atzīmēta informācijas apmaiņas un policijas sadarbības nozīme cilvēktirdzniecības apkarošanā.

Vēstnieks iesniedza atgādinājumu par Latvijas izteiktajām rekomendācijām 6.oktobrī ANO Cilvēktiesību padomē Vispārējā periodiskā pārskata darba grupas 12.sesijā, iesakot paredzēt likumos šķēršļus cilvēktirdzniecībai fiktīvo laulību gadījumos.

Latvija ierosina veikt izmaiņas Civilstāvokļa aktu likumā, lai laulību reģistrētājiem un policijas pārstāvjiem tiktu dotas pilnvaras apturēt fiktīvo laulību norisi. Latvija uzskata, ka jāveic grozījumi Īrijas likumos, paredzot kriminālatbildību fiktīvo laulību organizatoriem un nosakot, ka fiktīvo laulību upuri ir atzīstami par cilvēktirdzniecības upuriem. Vēstnieks arī aicināja nepieļaut laulību reģistrēšanu ārvalstniekiem, kuri Īrijā uzturas nelikumīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!