Foto: DELFI
Latvijas vēsturi kā atsevišķu mācību priekšmetu skolās sāks mācīt no nākamā mācību gada, un to sāks apgūt jau 6.klašu audzēkņi paralēli pasaules vēsturei, otrdien nolēma valdība.

Pērn Ministru Kabinets lēma, ka Latvijas vēsturi skolās sāks mācīt no 8.klases - pēc tam, kad bērni 6. un 7.klasē jau būs apguvuši pasaules vēsturi. Tomēr, kā skaidrots otrdien valdībā atbalstīto grozījumu anotācijā, mācību priekšmetu "Latvijas vēsture" un "Pasaules vēsture" paralēla apguve no 6. līdz 9.klasei ir salīdzinoši vienkāršāk ieviešama, jo šāds modelis "ir tuvāks pašreiz īstenotajam mācību saturam "Latvijas un pasaules vēsturē", līdz ar to vēstures skolotājiem pāreja uz dalītu mācību priekšmetu mācīšanu prasīs mazāku laika resursu".

Noteikumu grozījumi paredz vēstures apguvi saskaņā ar mācību priekšmeta "Latvijas vēsture" un "Pasaules vēsture" standartiem, nosakot pakāpenisku pāreju uz divu atsevišķu mācību priekšmetu paralēlu apguvi no 2011./2012.mācību gada pamatizglītībā, sākot ar 6.klasi. Mācību priekšmeta "Latvijas un pasaules vēstures" sadalīšana mācību priekšmetā "Latvijas vēsture" un "Pasaules vēsture" nodrošinās vēstures mācību satura proporcionālu sadali un valsts interesēm atbilstošu apgūstamo jautājumu prioritāti.

Jau vēstīts, ka pagājušajā gada rudenī valdība noslēdza ilgtsošo diskusiju par Latvijas vēstures kā atsevišķa mācību priekšmeta ieviešanu, nolemjot, ka pakāpeniski Latvijas vēsture kļūs par atsevišķu mācību priekšmetu un pirmais eksāmens Latvijas vēsturē devīto klašu beidzējiem būs jākārto 2014./2015.mācību gadā.

No 2006.gada līdz 2009.gadam notika "Latvijas vēstures" kā atsevišķa mācību priekšmeta aprobācija 40 Latvijas skolās. Izmēģinājuma rezultāti liecināja, ka šāds mācīšanas modelis ir vairāk motivējis skolēnus interesēties par Latvijas vēsturi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!