Pagājušajā sestdienā Užavas lejtecē ceturto reizi Latvijā novērota Ziemeļamerikas iemītniece sniega zoss, vēsta portāls "Dabasdati.lv".

Divus šīs sugas putnus izdevās pamanīt Andrim Kleperam kopā ar ārvalstu kolēģiem – putnu vērošanas tūrisma firmu vadītājiem, kas četras dienas pavadīja Latvijā, iepazīstoties ar putnu vērošanas iespējām.

"16. aprīlī vēlā pēcpusdienā ieradāmies Užavas lejtecē, kas bija pēdējais pieturas punkts pirms došanās uz nakšņošanu Kuldīgā. Līdz šim divarpus dienās bijām novērojuši vairāk nekā 100 putnu sugas un cerējām šeit uz kādu jaunu bridējputnu un zosu sugu," stāsta Klepers. "Užavas lejtecē ūdens jau bija lielā mērā atkāpies un plašie, vietām mitrie lauki izskatījās neticami tukši. Interesantākais bija 37 kuitalas un mazais ērglis. Taču tad uzmanību Užavas upes labajā krastā piesaistīja ap 500 putnu liels zosu bars, ko vērojām no ceļa. Apskatījuši abu pasugu sējas zosis, pāris kilometru attālumā ievērojām vēl vienu zosu baru. Starp pelēkajām zosīm rosījās divas baltvaigu zosis un šķietami divi gulbji. Tā kā tobrīd vēl nebijām redzējuši mazo gulbi, ierosināju braukt tuvāk pa upes krastu. Vērojot to pašu baru jau no 800 metru attāluma pārsteidza lielais skaits baltvaigu zosu, kas te bija dominējoši," stāsta putnu vērotājs.

"Skatot putnus teleskopā, nokļuvu līdz baltajiem putniem un iesaucos, ka tās ir sniega zosis. Pirmais, ko pamanīju, bija masīvais meža zosij līdzīgais knābis. Tad pieslēdzās arī britu vērotājs Niks Valkers ar savu teleskopu un vēlāk arī Jens un Elke Mudi. Iespēju redzēt retos putnus nelaida garām arī šoferis. Pazīmes identificējām ātri un īpaši izcēlās melnie spārnu gali. Pēc vairākām dokumentālām digiskopijām un bildēm ar 300 milimetru objektīvu, mēģinājām saskatīt gredzenu esamību. Viena no zosīm snauduļoja, bet otra intensīvi ar lielu spēku raustīja zāļu kušķus. Šai zosij, cilājot kājas, izdevās redzēt, ka gredzenu uz tām tiešām nebija. Otra tā arī nepiecēlās kājās un, mirkli vēl paskatījuši, braucām uz Kuldīgu," sestdienas notikumus atstāsta Klepers.

Sniega zosis ligzdo galvenokārt Grenlandes, Kanādas un Aļaskas ziemeļos, kā arī Sibīrijas ziemeļaustrumos. Ziemu tās pavada Ziemeļamerikas siltajos reģionos, dienvidu daļā. Šie putni retumis ieceļo Eiropā un dažviet arī ligzdo. Nereti tiek novēroti arī no mājdzīvnieku kolekcijām izbēguši putni. Britu salās sniega zosis regulāri tiek novērotas kopā ar baltvaigu zosīm, melngalvas zosīm un Grenlandes baltpieres zosīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!