Foto: F64
Jaunās valdības un premjera darbības laiks līdz Saeimas vēlēšanām rudenī būs īss, bet tai nāksies risināt vairākas ilgi briedušas problēmas, kuru ļaunākais scenārijs ir slogs valsts budžetam vismaz 488 miljoni latu, svētdien ziņo raidījums "Nekā personīga".

"Liepājas metalurga" glābšanā valsts ieguldīja 51 miljonu un tas, vai naudu pilnībā varēs atgūt, būs atkarīgs no tā kā strādās ieceltais maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Šobrīd viņš vērtē uzņēmuma mantu un līdz janvāra vidum sagatavos pārdošanas plānu. Februāra beigās varētu sākties uzņēmuma pārdošana, kas notiks starptautiskā tenderī un tā organizēšanai vēl meklēs konsultantu. Līdz šim interesei par "Liepājas metalurgu" izrādījuši vairāki uzņēmumi no Krievijas un rietumiem. Tāpēc tas ļaujot cerēt, ka uzņēmums nebūs jāiztirgo pa daļām.

Vai valsts atgūs 51 miljonu, administrators gan nevar atbildēt. Šobrīd par pamatotām atzītas kreditoru prasības pret Liepājas Metalurgu 97 miljonu latu apjomā. Savukārt slepenā ziņojumā valdībai Finanšu ministrija iepriekš rēķināja, ka "Metalurga" dīkstāve nozīmē arī neieņemtus nodokļus, bezdarbnieku pabalstu izmaksu, aktīvu uzturēšanu un citus izdevumus. Tas budžetam var nest līdz pat 250 miljonus latu zaudējumu.

Zaudējumus var nest arī Eiropas Komisijas Konkurences komisāra Hoakina Almunjas iebildes par Latvijas valdības darbu "Parex bankas" un "Hipotēku un zemes bankas" glābšanā. Lai izvairītos no soda "Hipotēku banku" valdība sadalīja un pārdeva, bet "Parex" mantinieci "Citadeles" banku gatavo pārdošanai biržā jau nākamgad.

Divas finanšu injekcijas no valsts un divas parādu norakstīšanas "airBaltic" kopā veido 88,46 miljonus latu, ko komisija uzskata par konkurenci kropļojošiem. Ja "airBaltic" šī nauda kā sods jāsamaksā Eiropas Komisijai, tas varētu nozīmēt aviokompānijas bankrotu. Demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (V) gan ir optimists un raidījumam sola, ka par atbalstu banku sektoram, gan aviokompānijai Latvijai problēmu ar Eiropas Komisiju nebūšot.

Raidījums arī atzīmē, ka nākamgad Latvijas tirgu pametīs Vācijas kompānija "E.ON", kurš ir viens no "Latvijas Gāzes" īpašniekiem. Valstij uz 47,23% akciju būs pirmpirkuma tiesības. Jautājums esot, vai valdība izlems tās pirkt vai ļaus pieaudzēt ietkmi citam akcionāram Krievijas "Gazprom". Pēc neoficiāliem aprēķiniem akciju vērtība ir vismaz 100 miljoni latu.

Līdz ar to, ļaunākā scenārija gadījumā, ja neizdodas veiksmīgi pārdot maksātnespējīgo "Liepājas metalurgu", Eiropas konkurences komisārs uzliek valstij piederošajam "airBaltic" sodu un valdība izlemj iegādāties vismaz 100 miljonus latu vērtās "Latvijas Gāzes" akcijas papildu slogs budžetam būs vismaz 488,44 miljoni latu, norāda raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!