Foto: stock.xchng
Darba devēja auto izmantošanas personīgām vajadzībām aplikšana ar nodokli samazinās darbinieku ieņēmumus un negatīvi ietekmēs iekšējo patēriņu valstīs, uzskata Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle.

Kā biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" uzsvēra LDDK komunikāciju eksperte Agnese Alksne, LDDK ir gatavi priekšlikumu atbalstīt ar nosacījumu, ja atbildīgās institūcijas sniegs detalizētu un skaidru nodokļu piemērošanas kārtību, definīciju par to, kas ir vieglā pasažieru automobiļa izmantošana personīgajām vajadzībām, kā arī ja sociālajiem partneriem un sabiedrībai kopumā tiks skaidroti principi un citi būtiski jautājumi par šo nodokļa iniciatīvu.

Darba devējiem būs neiespējami rast risinājumus šī nodokļa kompensācijai atalgojumā, jo automašīnas izmantošana līdz šim ir bijusi daļa no motivācijas sistēmas, kā arī netieši ietekmējusi konkurētspēju, pauž Egle.

Tāpat LDDK gaida plašākus skaidrojumus par darba devēja piederošā vieglā pasažieru automobiļa izmantošanas personīgām vajadzībām aplikšanu ar nodokli un norāda, ka Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē valdība esot solījusi turpināt sarunas ar iesaistītajām pusēm pie likumprojekta tālākas izstrādes.

"Šī nodokļa iniciatīva ir kompromiss, kaut arī darba devēji gaidīja lielākus izdevuma samazinājumus valsts pārvaldē uz strukturālo reformu rēķina," pauž Egle.

LDDK akcentē, ka šī nodokļa administrēšana nedrīkst pārsniegt tā fiskālo ieguvumu.

Ņemot vērā, ka piedāvāto nodokļu izmaiņu budžeta ieņēmumu prognozes ir optimistiskas, ir jāturpina samazināt izdevumi, veicot reālas strukturālās reformas, uzsver LDDK.

Kopējais nodokļa maksājums par darba devējam piederoša automobiļa izmantošanu privātām vajadzībām mēnesī tiek plānots 81 lats, tādējādi papildu nodokļu slogs gada laikā sasniegs gandrīz 1000 latu par vienu automašīnu.

Kā informēja Finanšu ministrijas Preses nodaļas vadītāja Diāna Krampe, grozījumi likumā par Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) paredz aplikt darbinieka gūto labumu no darba devējam piederošas automašīnas izmantošanas privātām vajadzībām gan darba laikā, gan ārpus tā. Šim mērķim paredzēts nosacītu vērtību - 150 latus mēnesī - nodokļu aprēķina nolūkos pieskaitīt darba attiecībās gūtajam ienākumam.

Tādējādi nodokļu summa, kas papildus tiks atskaitīta no darbinieka apliekamā ienākuma, būs 44,90 lati, ko veidos IIN 23% likme 31,40 lati un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu darba ņēmēja daļas 9% likme jeb 13,50 lati.

Vēl 36,14 lati valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā būs jānomaksā darba devējam.

Tādējādi kopējais nodokļa maksājums mēnesī būs 81,04 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!