Antifašistiskās komitejas rīkotajā pasākumā pie Kolonādes kioska policija aizturēja vienu jaunieti, novēroja aģentūra LETA. Jaunietis operatīvi tika ievietots policijas mikroautobusā. Taču aizturēšanas brīdī viņš paspēja izsaukt saukli: "Neļaujiet fašistiem iet!''
Jau ziņots, ka piektdien mītiņa laikā pie Kolonādes kioska Antifašistiskās komitejas pārstāvis Josifs Korens aicināja sapulces dalībniekus neiesaistīties kautiņos ar policiju un saglabāt kārtību.

Tomēr vairāki sapulces dalībnieki publiski solīja, ka šī diena "neonacistiem paliks tādā atmiņā, ka viņi vairs nevēlēsies rīkot gājienus pie Brīvības pieminekļa".

Pie Kolonādes kioska pulcējās daži desmiti cilvēku, lai protestētu pret šīsdienas leģionāru piemiņas pasākumiem.

Vairāki sapulces dalībnieki turēja rokās Krievijas kara flotes karogus, bet citi - plakātus, kuros attēlotas skeletu galvas ar vācu armijas bruņucepurēm.

"Mēs esam gatavi pieņemt leģionārus kā bijušos zaldātus, bet nevis kā varoņus. Viņiem nav ar ko lepoties," sacīja Korens.

"Pa mūsu pilsētu iet tie, kam nav tiesību to darīt. Tā ir neliela iedzīvotāju daļa, kas slimo ar "brūnām" idejām," sacīja Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka (PCTVL).

Kā ziņots, apkārt Brīvības pieminekļa laukumam izvietota nepārtraukta policistu ķēde, novēroja aģentūra LETA. Gājēji pašlaik var iet tikai gar Kolonādes kiosku.

Jau ziņots, ka šorīt pie Brīvības pieminekļa radās pirmās nesaskaņas starp denacionalizēto namu īrniekiem un leģionāriem, novēroja aģentūra LETA.

Īrnieku pārstāvis Jurijs Kotovs nostājās Brīvības pieminekļa priekšā un no megafona pauda savus uzskatus. Pret to iebilda leģionāri, kas vēl nebija pametuši Brīvības pieminekļa apkārtni pēc ziedu nolikšanas.

"Mēs atbalstām Latvijas neatkarību, bet mēs neatbalstām fašistiskas idejas," megafonā kliedza Kotovs.

Leģionāru atceres dienas pasākumu dalībnieki pretī kliedza, lai Kotovs labāk iemācās runāt latviski un pošas uz Krieviju.

Kotovs izpelnījās lielu plašsaziņas līdzekļu uzmanību un vairākkārt aicināja atbrīvot laukumu ap sevi, lai varētu runāt.

Vairāki no piketētājiem pauda sašutumu, ka Kotovs visu uzmanību pievēršot tikai sev un runājot par politiskām tēmām, nevis par denacionalizēto namu īrnieku domām. Kotova uzstāšanās un mītiņš neturpinājās ilgi.

Savukārt policijā vērsusies kāda persona, lai iesniegtu iesniegumu par ziedu vainaga bojāšanu pie Brīvības pieminekļa.

Kā informēja Rīgas Galvenās policijas pārvaldes priekšnieka palīdze Sigita Pildava, šodien pie Brīvības pieminekļa leģionāru atcerei tika nolikti ziedi un vainagi. Divas sievietes piegājušas pie kāda vainaga un centušās noplēst no tā sēru lentes.

Policija to ievēroja, tādēļ minētās sievietes paaicināja malā, lai noskaidrotu viņu personu datus. Pēc tam viņas tika atbrīvotas, taču par vainaga bojāšanu savas pretenzijas policijā izteica vainaga īpašnieks. Policija sola šo incidentu noskaidrot.

Jau ziņots, ka šodien Rīgā notiek vairāki leģionāru piemiņas dienas pasākumi.

Biedrība "Gustava Celmiņa centrs" un Igors Šiškins no plkst.17 līdz 18 rīko sapulci pie Okupācijas muzeja - Strēlnieku laukumā. Šajā saietā plānojuši piedalīties 100 dalībnieki. Organizācija iepriekš bija pieteikusi arī gājienu, taču vēlāk to atsaukusi.

Nacionālā spēka savienība no plkst.18 līdz 19 vēlas rīkot gājienu no Okupācijas muzeja līdz Brīvības piemineklim. Gājienā plānojuši piedalīties 70 dalībnieki.

Šis gājiens leģionāru piemiņas dienā notiks policijas uzraudzībā, informēja pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs. Viņš norādīja, ka Rīgā gājieni policijas pavadībā no 1997.gada notikuši bieži. Citviet Eiropā arī esot līdzīga prakse gājienu rīkošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!