Foto: DELFI

Valsts policijas (VP) vadība akceptējusi, ka kārtības uzturēšanu leģionāru piemiņas gājienā līdz Brīvības piemineklim svētdien, 16. martā, nodrošinās pretrunīgu slavu iemantojusī apsardzes firma "TM security," ko šim pasākumam pieaicinājis gājiena pieteicējs – biedrība "Daugavas vanagi", vēsta portāls "pietiek.com".

Portāls atgādina, ka iepriekš "TM security" "bijusi ierauta tā dēvētajos reiderisma karos un Ventspils tranzītbiznesa rēķinu kārtošanā, kā arī savulaik izmantota procesu ietekmēšanai "Reformu partijā"".

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) portālam uzsvēruši, ka konkrēto kompāniju pieaicināt kārtības uzturēšanai izvēlējušies pasākuma pieteicēji - biedrības "Daugavas vanagi".

Iekšlietu ministrs, kurš šo trešdien esot iniciējis tikšanos starp organizatoriem, apsargiem un VP vadību, lai visas puses "atrunā savas lomas", apgalvojis, ka "TM security" pieaicināšana viņam bijis pārsteigums. Savukārt Ķuzis "pietiek.com" apstiprinājis, ka policija nodrošināšot drošību pa gājiena perimetru un visā Vecrīgā, savukārt apsardzes firmas uzdevums būšot provokāciju un sadursmju novēršana pašā gājienā. 

Portāls vēsta, ka Kozlovskim iepriekš bijuši kontakti ar apsardzes firmas īpašnieku Mārtiņu Tenbergu, kurš "Reformu partijas" aizsākumā spēlējis tās "pelēkā kardināla" lomu. Aizvadītajā gadā drīz pēc 16. marta Kozlovskis un Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars ar organizatoru dāvinātiem ielūgumiem apmeklējuši "TM security" sponsorētu boksa maču. 

"Daugavas vanagu" pārstāvis Jānis Atis Krūmiņš "pietiek.com" atzinis, ka pasākuma pieteicējiem konkrēto apsardzes firmu ieteikusi Nacionālās apvienības (NA) valdes pārstāvji. Uz tikšanos ar Valsts policiju bijuši NA valdes locekļi Raivis Dzintars, Imants Parādnieks un Egils Helmanis.

"Mums ir vajadzīgi cilvēki, kas novērsīs provokācijas, vēl pirms tās radīsies. Lai nav tā, ka kāds svešais ienāk gājienā ar plakātu, ko visi nofilmē un pa pasauli rāda, ka "Daugavas vanagi" glorificē fašismu," atzinis Krūmiņš.

Organizētāju nolīgto apsargu uzdevums būšot vērot, lai gājienā neielaužas nepiederoši cilvēki, un, ja par kādu personu rodas aizdomas, ka viņš ir provokators, tas jānodod policijas rokās. "

"Daugavas vanagiem" ar "TM security" esot noslēgts līgums, bet summa, kāda būs jāmaksā par pakalpojumu vēl neesot pielemta - tā būšot atkarīga no iesaistīto apsargu skaita.

Portāls atzīmē, ka šonedēļ neoficiāli izskanējis: gājienu apsargās ap 40 privātās drēbēs ģērbtu "TM security" apsargu, taču to skaits vēl varot mainīties. Netiek atklāts, vai viņi būs bruņoti.

Portāls atgādina, ka likums Par sapulcēm, gājieniem un piketiem noteic - ja plānotais pasākuma dalībnieku skaits pārsniedz 100 cilvēku, uz katriem 100 dalībniekiem jānorīko ne mazāk par diviem kārtības uzturētājiem.

Šis pats likums pasākuma pieteicējiem uzliek pienākumu uzņemties atbildību par kārtības uzturēšanu tā laikā, vienlaikus ļaujot izvēlēties - vai tie būs kārtības uzturētāji no pašu vidus, vai apsardzes komersants. Ja par kārtību rūpēsies kārtības uzturētāji, pieteikumam par pasākuma rīkošanu jāpievieno viņu saraksts ar parakstiem. Ja kārtības uzturēšanai tiek nolīgta apsardzes firma, kā šajā gadījumā, pieteikumam jāpievieno līguma kopija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!