Ventspils mērs Aivars Lembergs trešdien laikraksta "Diena" darbu preses konferencē publiski salīdzināja ar prostitūciju. Šādu salīdzinājumu Lembergs izteica preses konferencē, atbildot uz jautājumiem, vai tiesā vērsīsies pret laikrakstu vai pret konkrētiem tā žurnālistiem.
Lembergs atteica, ka no ""Dienas" meitenēm" jau neko daudz nevarot prasīt, jo viņām arī ir jānopelna sava alga. "Ko meitenes nedara naudas dēļ uz Čaka ielas?" teica Lembergs. Viņš arī bilda, ka "Dienā" pastāvot cenzūra.

Pēc šīs apvainojošās piezīmes Lembergam no zāles tika izteikts aizrādījums izturēties ar cieņu pret Žurnālistu namu, kura telpās pasākums norisinājās.

Preses konferencē klāt bija arī vairāki "Dienas" žurnālisti un Lembergs, atbildot uz viņu jautājumiem, vairākkārt klāstīja dažādas pamācošas piezīmes.

Viņš paziņoja, ka laikrakstā žurnālistiem jāraksta nevis patiesība, bet tas, ko viņiem likusi vadība, ka "Diena" regulāri izplata melus, kā arī apvainojoši izteicās par laikraksta galveno redaktori Sarmīti Ēlerti.

Lembergs salīdzināja Ēlerti ar kādreizējā Latvijas preses magnāta Benjamiņa kundzi, kura esot iedomājusies, ka ar viņu jāsaskaņo visi jautājumi, ieskaitot valdības sastāvu. Ventspils mērs gan preses konferencē nevarēja atcerēties vēsturiskās personības uzvārdu un nosauca to ar žurnālistu piepalīdzēšanu, padzirdot izsaucienu no zāles.

Jautāts, vai tikai laikraksts "Diena" atbilst viņa sniegtajam raksturojumam, vai arī Latvijā ir vēl kādi līdzīgi masu informācijas līdzekļi, Lembergs nevienu konkrētu izdevumu nenosauca. Viņš vienīgi stāstīja, ka šāds spriedums veidojies no paša pieredzes, un atzīmēja, ka katram gadoties kļūdīties, taču tad kļūdainā informācija jāatsauc.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Ēriks Zvejnieks sacīja, ka krimināllietu par šādiem Lemberga izteikumiem var ierosināt tikai pēc tiesas lēmuma. Ja apvainotā persona uzskata Lemberga teikto par godu aizskarošu, viņa var nodot iesniegumu tiesā un tiesnesim jālemj par krimināllietas ierosināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!