Lai gan piektdien parakstīts valsts galvojums Ventspils ostas attīstības kredītam, pilsētas mērs Aivars Lembergs nav mainījis nodomu vērsties tiesā pret bijušo finansu ministru Edmundu Krastiņu, kura laikā minēto galvojumu neparakstīja.
Piektdien Lembergs paziņoja, ka prasība pret Krastiņu tiks uzturēta un viņam "nāksies atbildēt".

Piektdien tagadējais finansu ministrs Gundars Bērziņš, Lembergs un Ventspils ostas pārvaldnieks Imants Sarmulis parakstīja līgumus par valsts galvojuma 7,5 miljonu latu apjomā piešķiršanu ostai.

Ar šo galvojumu tiek garantēts arī Ventspils brīvostai piešķirtais Eiropas Investīciju bankas (EIB) kredīts, kuram garantijas atteicās piešķirt iepriekšējais finansu ministrs.

Ventspils brīvostas pārvalde līgumu ar EIB par astoņu miljonu eiro piešķiršanu parakstīja pērn septembrī, taču valsts garantiju trūkuma dēļ banka šos līdzekļus Ventspilij līdz šim nepiešķīra.

Ventspils domes pārstāvji iepriekš ir pauduši, ka valsts garantiju nepiešķiršanas dēļ Ventspils ostas pārvaldei ir radušies zaudējumi 2,3 miljonu latu apjomā, jo ostas pārvalde ir spiesta ņemt komerckredītus par augstākām likmēm.

Krastiņš atteicās minētajam aizdevumam piešķirt valsts garantijas, norādot, ka viņam trūkst informācijas, kam pieder ārzonas kompānijas, kuras ir Ventspils uzņēmumu īpašnieki, turklāt regulāri parādās fakti par iespējamiem pārkāpumiem privatizācijā Ventspilī.

Ventspils dome savulaik arī ilgstoši atteicās apstiprināt ostas valdē Finansu ministrijas izvirzīto kandidātu - ministra ārštata padomnieku Aristidu Lambergu.

Ventspils dome uzskata, ka Krastiņam nebija pamata nepiešķirt valsts garantijas EIB kredītam, kam līdzekļi bija paredzēti arī pagājušā gada budžetā. Ventspils brīvostas investīciju programma un ostas attīstības programma ir iekļauta "Transporta attīstības nacionālajā programmā", par kuras pieņemšanu ir balsojuši arī Finansu ministrijas pārstāvji, uzsvēra Ventspils dome.

Pēc Ventspils pašvaldības domām, EIB kredīts arī nav saistāms ar Ventspils uzņēmumiem un to īpašniekiem, jo kredīts ir paredzēts pašvaldības iestādei - Ventspils brīvostas pārvaldei, un to iecerēts izmantot ostas infrastruktūrai. Tāpat Ventspils dome noraida pretenzijas par neskaidrībām privatizācijā, jo kredīts ir domāts pašvaldības iestādei, nevis kādam privātam vai ar privatizāciju saistītam uzņēmumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!