Foto: RIA Novosti/Scanpix
Nacionālie bruņotie spēki (NBS) aicina Lielās talkas laikā iedzīvotājus būt uzmanīgiem uzkopjot apkārtni un, atrodot priekšmetus, kas varētu būt sprādzienbīstami, tos neaiztikt, bet informēt atbildīgās iestādes, portālu "Delfi" Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Airis Rikveilis.

Atrodot priekšmetus, kas varētu būt sprādzienbīstami, tos neaiztikt. Par tiem jāziņo tuvākajā policijas nodaļā vai pa telefonu 112. Pēc informācijas saņemšanas uz notikuma vietu dosies NMN speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs.

Iedzīvotāji tiek īpaši aicināti talkas dienā bez saskaņošanas ar Aizsardzības ministriju un NBS pārstāvjiem neveikt sakopšanas darbus poligonos Šķēdē un Ādažos, kā arī veikt īpašus piesardzības pasākumus bijušā Zvārdes poligona teritorijā un bijušajās munīcijas noliktavās Cekulē. Aizsardzības ministrija un NBS atgādina, ka šajās teritorijās ļoti bieži ir atrodami Pirmā un Otrā pasaules kara lādiņi, kas apdraud cilvēku dzīvību.

Pavasaris ir viens no aktīvākajiem periodiem, kad norit zemes un lauku apstrādes darbi, līdz ar to arī tiek atrasti dažādi sprādzienbīstamie priekšmeti. Kopumā 2011.gadā Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas karavīri Latvijas teritorijā iznīcinājuši 10 625 sprādzienbīstamus priekšmetus.

Arī šonedēļ, 17.aprīlī, Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona NMN rotas karavīru grupa saņēma izsaukumu uz Saldus novada Zirņu pagastu, kur 10-15 metrus no mājām "Bērtuļi" uz lauka bija atrasti divi artilērijas lādiņi. Tajā pašā dienā sprādzienbīstamos priekšmetus NMN vienība Zvārdes karjerā veiksmīgi neitralizēja. Savukārt, pirms nedēļas Madonas novada Ērgļu pagastā tika neitralizēti kopumā 36 dažāda kalibra artilērijas lādiņi, rokas granātas un mīnmetēju mīnas, kas tika atrasti 300 metrus no tuvākajām mājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!