Foto: F64
Latvijas iedzīvotāju atsaucība vides sakopšanā ar katru gadu aug, un šogad Lielajai talkai oficiāli jau pieteiktas vairāk nekā 1300 talkas norises vietas visā Latvijā.

Kā informēja Lielās talkas mediju koordinatore Indra Soika, patlaban apkopota informācija par 1327 oficiāli pieteiktām talkas vietām, taču dalībnieki pēdējā brīdī vēl steiguši pieteikt savu talku, tādēļ kopējais talku skaits visā Latvijā varētu būt 1340.

Lielākā atsaucība talkas rīkošanā šogad bijusi no Zemgales un Vidzemes iedzīvotājiem, kā arī atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šoreiz talkas vietas pieteikuši ne tikai uzņēmumi, skolas un citas organizācijas, bet arī ģimenes, kas apliecina cilvēku brīvu gribu darboties vides sakopšanā.

Pērn Lielajā talkā oficiāli tika pieteikts nedaudz vairāk par 1000 talkas norises vietu.

Lielā talka visā Latvijā norisināsies 30.aprīlī no plkst.9 līdz 15. Šogad atšķirībā no citiem gadiem īpašos talkas dzeltenos maisus varēs saņemt tikai talkas norises vietā pie atbildīgās personas.

Uz 118 Latvijas pašvaldībām kopumā nogādāti 750 000 īpašo talkas atkritumu maisu. Šogad atkritumu maisi izvēlēti tādi, lai tos varētu izmantot vairākkārt, tādēļ nav pamata uztraukumam, ka talciniekiem maisu varētu pietrūkt.

Lielajā talkā šogad piedalīsies arī valsts augstākās amatpersonas, ministri, uzņēmumu un organizāciju, kā arī partiju pārstāvji un citi cilvēki.

Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš ir arī Lielās talkas patrons, ar kundzi un jaunsargiem, skautiem, gaidām, "Iespējamās misijas" skolotājiem un apkārtējo dzīvojamo māju iedzīvotājiem sakops vidi Ziepniekkalnā, bet ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V) kopā ar ministrijas pārstāvjiem sakops pirmā Latvijas ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica piemiņas vietu.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) kopā ar politisko partiju apvienību "Vienotība" Lielās talkas laikā sakops Daugavas promenādi, Rīgas Pašvaldības policijas pārvalžu un specializēto dienestu darbinieki sakops policijas ēku apkārtni un atvēlēs laiku arī rūpīgākai iekštelpu tīrīšanai, savukārt ūdenslīdēji sakops Ķīšezera krastu pie glābšanas stacijas "Ķīšezers", kā arī, nirstot dzelmē, attīrīs ezera gultni.

Lielās talkas organizatoru aicinājumam atsaukušies arī vairāk nekā 2100 karavīru un zemessargu, kā arī aptuveni 1400 jaunsargu, kuri talkas laikā sakops vairāk nekā 100 vietas - kritušo karavīru piemiņas un atdusas vietas, dažādus apskates objektus, savu vienību un novadu teritorijas visā Latvijā.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) kopā ar karavīriem un jaunsargiem sakops kapteiņa Pētera Čevera nacionālo partizānu grupas piemiņas vietu Talsu novadā, uz Vandzenes un Laucienas pagasta robežas. Ministrs kopā ar karavīriem strādās arī Tukuma novada Džūkstes pagastā - to kritušo latviešu karavīru apbedījumu vietā, kuri krita Otrā pasaules kara laikā, karojot Padomju armijas rindās.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) kopā ar ministrijas darbiniekiem, Latvijas Pašvaldību savienības, Valsts reģionālās attīstības aģentūras, Vides pārraudzības valsts biroja pārstāvjiem un citiem talkas dalībniekiem sakops Daugavgrīvas dabas liegumu.

Kā prognozē sinoptiķi, arī šogad laiks Lielās talkas dalībniekus nelutinās. Sestdien tikai brīžiem debesīs caur mākoņiem uzspīdēs saule un dienā daudzviet pa laikam būs neliels lietus. Gaisa temperatūra dienā būs no plus 9 līdz plus 14 grādiem, piekrastē - no plus 7 līdz plus 9 grādiem, bet pūtīs ziemeļaustrumu, ziemeļu vējš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!