Foto: F64
Latvijas lielajās pilsētās parādi par siltumenerģiju ir par 28% mazāki nekā pirms gada, liecina Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) apkopotā informācija.

Parāda apmērs par siltumenerģiju šā gada 1.septembrī lielajās pilsētās bija 19,1 miljons eiro. Pagājušā gada 1.septembrī kopējais parāda apmērs republikas nozīmes pilsētās bija 26,6 miljoni eiro. LPS gan nav datu par parāda apjomu Ventspilī.

Ievērojams parāda samazinājums konstatēts Rīgā - par 64%, Liepājā - par 61,2% un Jūrmalā - par 55,3%. Neliels parādu pieaugums novērots Valmierā un Daugavpilī.

Parāda apjoms samazinājies arī novadu pašvaldībās - 1.septembrī parāda kopsumma bija 14,2 miljoni eiro, un tas ir par 12% mazāk nekā gadu iepriekš. Pirms gada parāda apjoms bija 16,1 miljons eiro. LPS aprēķini liecina, ka vidējais parādu apmērs par siltumenerģiju pagājušajā apkures sezonā ir samazinājies visās pašvaldību grupās, turklāt pēdējo piecu gadu laikā tas ir zemākais vidējais parāda par siltumenerģiju apmērs vienā pašvaldībā. Lielākais vidējā parāda par siltumenerģiju apmēra samazinājums ir vērojams pašvaldību grupā ar lietotāju skaitu virs 500 lietotājiem - par 34,45%.

Kā skaidro LPS eksperts enerģētikas jautājumos Andris Akermanis, rēķini par patērēto siltumenerģiju pagājušajā apkures sezonā ir mazāki, jo iepriekšējā ziema bija salīdzinoši siltāka. Tāpat arī ir vērojama tarifu izlīdzināšanās - augstākie tarifi samazinās, bet zemākie - palielinās. Lai gan tekošo rēķinu apmaksas tendences ir uzlabojušās, vecie parādi joprojām saglabājas. Tomēr lielākajā daļā pilsētu maksājumu disciplīna esot uzlabojusies.

Arī novados maksājamās summas par siltumenerģiju bijušas zemākas, taču apmaksāta arī mazāka daļa nekā iepriekšējā apkures sezonā. Kā atzinuši vairāku pašvaldību pārstāvji, tam iemesls ir reģionu iedzīvotāju zemā maksātspēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!