Foto: DELFI

Kultūras ministrija (KM) sagatavojusi rīkojuma projektu, kurā aicina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 372 tūkstošus eiro Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai (VKPAI), lai tā varētu izpirkt Lielos kapus.

VKPAI, ņemot vērā valsts nozīmes kultūras pieminekļa kultūrvēsturisko vērtību nozīmi sabiedrībā, lai nodrošinātu tā pienācīgu saglabāšanu, uzskata, ka ir nepieciešams izmantot valsts pirmpirkuma tiesības uz nekustamo īpašumu.

KM rīkojuma projekta anotācijā uzsver, ka Lielie kapi ietilpst ne tikai valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā, bet arī Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) aizsardzībā.

Ministrijas ieskatā Lielie kapi ir "sabiedriski jūtīgs objekts, ap kuru pēdējā laikā ir izvērtušās aktīvas diskusijas, kas saistītas ar ieceri izbūvēt jaunu tramvaja līniju".

Kopējā nepieciešamā summa izpirkšanai nepieciešami 372 443 eiro.

FM gan savā atzinumā norādījusi, ka neatbalsta rīkojuma projekta virzību. Rīkojuma projekta paredz FM pārņemt no VKPAI Lielos kapus.

Vēstīts, ka RD plāno par 372 tūkstošiem eiro no Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) atpirkt Lielos kapus. Pirkuma līgumu dome 17. februārī iesniedza VKPAI. Taču valstij ir tiesības 60 dienu laikā izmantot savas pirmpirkuma tiesības, tādējādi iegūstot Lielos kapus savā īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!