Foto: LETA
Lai mazinātu funkciju dublēšanos sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomā, uzlabotu veselības veicināšanas un slimību profilakses funkciju un racionālāk izlietotu veselības nozares finansējumu, Veselības ministrija (VM) plāno no 2012.gada 1.aprīļa reorganizēt Latvijas Infektoloģijas centru (LIC), tā funkcijas nododot jaunizveidotai iestādei Slimību kontroles centram, Rīgas Austrumu klīniskai universitātes slimnīcai un citām VM iestādēm.

Veselības ministrija informē, ka izveidota jauna veselības ministra pakļautības tiešās pārvaldes iestāde Slimību kontroles centrs, kas pārņems LIC funkcijas, kas saistās ar slimību epidemioloģisko uzraudzību un monitoringu, statistikas datu apkopošanu par infekcijas slimībām, profilakses un slimību ierobežošanas pasākumiem, valsts imunizācijas programmu veikšanu, sadarbību ar Pasaules Veselības organizāciju un Eiropas Komisiju, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centru un citu valstu sabiedrības veselības institūcijām.

LIC funkcijas, kas saistītas ar infekciju slimību ārstēšanu, nacionālo references centru mikrobioloģijas un virusoloģijas jomā, laboratoriju kvalitātes kontroli Latvijā, centralizētu reti sastopamu infekciju slimību diagnostiku un pirmsdiploma un pēcdiploma apmācību infektoloģijā, epidemioloģijā un laboratoriskajā diagnostikā pārņems Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca.

Slimību kontroles centrs no Nacionālā veselības dienesta pārņems funkcijas, kas saistītas ar sabiedrības veselības un veselības aprūpes statistikas informācijas iegūšanu, apkopošanu, apstrādi un analīzi, sabiedrības veselības monitoringu, priekšlikumu izstrādi veselības aprūpes un sabiedrības veselības politikas veidošanai, Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra nacionālā koordinācijas punkta un nacionālā references centra funkciju veikšanu, agrīnās brīdināšanas sistēmas par jaunām psihoaktīvām vielām īstenošanu un iedzīvotāju genoma valsts reģistra darbības nodrošināšanu.

Savukārt no Veselības inspekcijas Slimību kontroles centrs pārņems normatīvo aktu kontroli epidemioloģiskās drošības, vides veselības, infekcijas slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu jomā, kā arī veselības veicināšanas uzraudzību un koordinēšanu.

VM uzskata, ka, nodrošinot infekcijas slimnieku ārstēšanu daudzprofilu slimnīcā, pacientiem uzlabosies veselības aprūpes kvalitāte un racionālāk tiks izmantots ārstniecības finansējums. Savukārt Slimību kontroles centra izveidošana, kas tiks īstenota esošā finansējuma ietvaros, novērsīs funkciju dublēšanos sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomā, kā arī ļaus labāk realizēt veselības veicināšanas un slimību profilakses funkciju.

LIC mājas lapā publiskotā informācija liecina, ka aģentūra izveidota 2004.gada 1.novembrī, reorganizējot bezpeļņas organizāciju valsts uzņēmumu "Latvijas Infektoloģijas centrs".

2009.gada 1.septembri LIC pārņēma Sabiedrības veselības aģentūras funkcijas infekcijas slimību, tai skaitā HIV infekcijas un seksuālās transmisijas infekciju, monitoringa, infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un infekcijas slimību specifiskās profilakses aptveres efektivitātes uzraudzības jomā; ar 2009.gada 1.oktobri Latvijas Infektoloģijas centram kā struktūrvienība tika pievienota bijusī Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūra un tās filiāles; ar 2010.gada 1.janvāri LIC pārņēma Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Seksuāli transmisīvo un ādas slimību centra funkcijas.

LIC vadītāja ir bijusī veselības ministre Baiba Rozentāle, kas centrā strādā kopš 2004.gada, bet to vada kopš 2009.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!