Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Padomnieku konventa dalībnieki nolēmuši vērsties pie Latvijas valdības ar lūgumu veikt grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas pašreizējā redakcijā nākamajā gadā liedz valsts dibinātajām augstākās izglītības un zinātnes iestādēm saņemt nepieciešamo līdzfinansējumu Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu apgūšanā.

LLU Preses daļas vadītājs Juris Kālis informēja, ka izveidojušos situāciju ar lielām bažām skaidroja universitātes rektors profesors Juris Skujāns, Saeimas deputāte un Padomnieku konventa dalībniece akadēmiķe Baiba Rivža. No viņu teiktā izriet, ka saskaņā ar šiem MK noteikumiem turpmāk, īstenojot ES struktūrfondu atbalstītos projektus, augstskolām un zinātnes institūtiem līdzfinansējums vairs netiks piešķirts no valsts budžeta līdzekļiem, bet tas būs jānodrošina pašiem projektu ieviesējiem.

Universitātes vadība un Padomnieku konvents uzskata, ka tādējādi augstskola un tās zinātniskie institūti ir nostādīti nevienlīdzīgā stāvoklī, salīdzinot ar pašvaldībām un citām valsts budžeta institūcijām, kam līdzfinansējums ir nodrošināts, lai gan atrodas tādā pašā atvasinātu publisku personu statusā.

Turklāt, ņemot vērā pieticīgo budžetu, ES struktūrfondu līdzekļu veiksmīga apgūšana universitātei ir arī izdzīvošanas jautājums, jo tikai tā iespējams pilnveidot studiju programmas un attīstīt materiāli tehnisko bāzi. Turklāt universitātei ir liegtas arī kredītu izmantošanas iespējas, jo pašreizējā likumdošana neļauj pārņemt nekustamos īpašumus un ar tiem brīvi rīkoties.

Tāpēc LLU Padomnieku konvents pilnvaroja konventa vadītāju - AS "Latvijas finieris" padomes priekšsēdētāju, asociācijas "Latvijas koks" prezidentu Juri Biķi, viņa vietnieku, Latvijas Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētāju Mārtiņu Straumi, konventa dalībniekus - Saeimas deputāti akadēmiķi Baibu Rivžu, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentu Juri Ekmani, Zemkopības un Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjus, kā arī universitātes rektoru Juri Skujānu vērsties valdībā ar lūgumu veikt grozījumus MK noteikumos Nr. 418, nosakot, ka valsts budžeta līdzfinansējuma saņēmējs var būt arī valsts dibināta augstākās izglītības un zinātniskā institūcija.

LLU Padomnieku konventā ar augstskolas Senāta lēmumu ir ievēlēti 30 sabiedrībā pazīstami cilvēki - politiķi un pašvaldību vadītāji, izglītības un zinātnes darbinieki, komersanti un zemniecību saimniecību īpašnieki. Padomnieku konventa darbības mērķis ir veicināt LLU attīstību atbilstoši Latvijas vajadzībām un interesēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!