Foto: F64

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes pētnieks Ilmārs Poikāns jeb Neo policijai atzinis, ka ieguvis informāciju no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), taču noliedz, ka tādā veidā būtu izdarījis noziegumu, jo ir pārliecināts, ka darījis to sabiedrības labā.

To žurnālistiem ceturtdien sacīja Neo – Poikāna advokāts Aleksejs Loskutovs (SCP).

Poikāns policijai izstāstījis, ko tieši ir darījis, lai iegūtu VID datus, proti, mainījis skaitļus VID EDS pieprasījuma parametros, lai piekļūtu aizvien jauniem datiem. Tā kā vienam cilvēkam to darot manuāli, paietu vairāki gadi, lai iegūtu visus datus, Poikāns izmantojis paša radītu programmu, kas šo procesu automatizējusi.

Loskutovs zināja stāstīt, ka sākotnēji Poikāns nemaz neesot zinājis, kādiem datiem ir piekļuvis, un tikai vēlāk sapratis, ka tos var iegūt, neievadot sistēmā paroli. Policijai uz Neo – Poikāna pēdām izdevies nonākt tāpēc, ka viņš sākotnēji, lai iegūtu datus, piekļuvis sistēmai, izmantojot savu datoru.

Poikāns darbojies viens pats un Ceturtās Atmodas tautas armija (4ATA) bijis tikai mītisks, izdomāts tēls, apliecināja Loskutovs.

Ar žurnālisti Ilzi Naglu Poikāns esot pazīstams aptuveni 14 gadus, un tieši šīs pazīšanās dēļ nolēmis viņai sūtīt informāciju. Taču, kā apgalvo Loskutovs, Nagla nav zinājusi, ka informācijas sūtītājs ir viņas senais paziņa.

Loskutovs, kuram šī ir pirmā aizstāvības lieta pēc atlaišanas no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata un kļūšanas par advokātu, domā, ka līdz tiesai tā nemaz nenonāks. Advokāts nesaskata kaitējumu, ko Neo ar savām darbībām būtu nodarījis sabiedrībai. Loskutovs arī uzskata, ka ir jāizvērtē VID amatpersonu darbība, jo tieši VID nolaidīgas rīcības dēļ radās "caurums" EDS, ko Poikāns izmantoja.

Šobrīd Poikāns vēl atrodas policijas izolatorā, jo tiek kārtotas viņa atbrīvošanas formalitātes, taču policija ir apņēmusies ceturtdien viņu nogādāt mājās.

Loskutovs savu klientu raksturoja kā "mierīgas dabas optimistu", kurš aizturēšanu uztvēris mierīgi, jo apzinājies, ka agri vai vēlu viņu noķers.

Pēc Neo - Poikāna aizturēšanas Loskutovs uzreiz sociālajā tīmeklī "Twiter" paziņojis, ka ir gatavs uzņemties viņa aizstāvību, jo jūtas viņam "ideoloģiski tuvs". Pēc šī paziņojuma Loskutovu uzmeklējuši Poikāna draugi un noslēguši ar viņu vienošanos.

Jau vēstīts, ka policija otrdien VID EDS datu noplūdes lietā aizturēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes pētnieku Poikānu. Policija paziņoja, ka Poikāns pilnībā atzinis vainu viņam inkriminētajos noziegumos – policija viņu tur aizdomās par nelikumīgām darbībām ar fiziskas personas datiem un automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm, ja tas izraisījis smagas sekas. Par pēdējo nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālistes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!