Saskaņā ar premjera Aigara Kalvīša rīkojumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Aleksejs Loskutovs piektdien atsācis pildīt biroja priekšnieka pienākumus, portālu "Delfi" informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas pārstāve Ilze Leimane.
Iepriekš Kalvītis paziņoja, ka ņems vērā Disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas ierosinājumu un Loskutovam izteiks rājienu par Valsts kontroles konstatētajiem pārkāpumiem KNAB.

Lēmumā teikts, ka Disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas ieteiktais disciplinārsods atbilst KNAB likumam.

Attiecībā uz tiesību normu ievērošanu KNAB darbībā saistībā ar operatīvo finanšu līdzekļu uzskaiti un izlietošanu, Loskutovs nav ievērojis viņam piešķirtās tiesības un uzliktos pienākumus, teiks atzinumā. Loskutovs pārkāpis Valsts pārvaldes iekārtas likuma panta principus, kas nosaka, ka valsts pārvalde ir pakļauta likumam un tiesībām. Atzinumā teikts, ka valsts pārvalde savas pilnvaras var izmantot tikai atbilstoši pilnvarojuma jēgai un mērķim.

Atzinumā teikts, ka Loskutovs izdarījis disciplinārpārkāpumu, proti, ilgstošu, nepārtrauktu bezdarbību, kas saistīta ar tai sekojošu ilgstošu pienākumu nepildīšanu, kuru izpildi paredz tiesību normas.

Premjers žurnālistiem iepriekš sacīja, ka atzīst savu kļūdu iepriekšējā valdības lēmuma nepietiekamā izskaidrošanā, taču joprojām savu viedokli par Loskutovu nav mainījis. Atvainoties Loskutovam premjers neplāno.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija iepriekš Loskutovam rosināja izteikt rājienu.

Saeimas Juridiskā komisija iepriekš vienbalsīgi nolēma nodot atpakaļ izskatīšanai valdībā jautājumu par Loskutova atbrīvošanu no amata, kā arī uzdot valdībai veikt papildus pārbaudi šajā jautājumā.

24. septembrī ministru prezidents Aigars Kalvītis atstādināja no amata KNAB priekšnieku Alekseju Loskutovu un ierosināja pret viņu disciplinārlietu. Atstādināšanas pamats ir Valsts kontroles revīzijā par KNAB darbu 2006.gadā, kurā konstatēti ilgstoši pārkāpumi operatīvajai darbībai paredzēto līdzekļu uzskaitē un izlietošanā.

Savukārt Loskutovs pārkāpumus noliedz. Viņš lūdzis ģenerālprokuroru Jāni Maizīti izvērtēt premjera iespējamo atrašanos interešu konfliktā, jo KNAB atklājis pārkāpumus Kalvīša vadītās Tautas partijas priekšvēlēšanu tēriņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!