Foto: F64
Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) vēl meklē to politisko partneri, ar kuru varētu startēt nākamgad paredzētajās Saeimas vēlēšanās.

Kā žurnālistiem atzina partijas priekšsēdētājs Jānis Dinevičs, šodienas LSDSP konferencē ir aicināti pārstāvji no partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP), un tas esot loģiski, ka runāts tiek ar tiem, ar kuriem ir līdzīga filozofija, jo SCP gribot darboties tieši sociālajā blokā.

Dinevičs pastāstīja, ka partijā ir izveidota darba grupa, kas patlaban mēģina salīdzināt dažādu politisko organizāciju programmiskās nostādnes, un jau tuvākajā laikā LSDSP plāno organizēt konferenci par nodarbinātību, uz kuru tikšot aicināti ļoti plaša spektra politisko partiju pārstāvji.

LSDSP priekšsēdētājs norādīja, ka patlaban vēl grūti prognozēt, ar kuru no partijām LSDSP varētu ciešāk sadarboties. Tikšot runāts ne tikai ar politisko partiju bloku "Vienotība", bet arī ar citiem politiskajiem spēkiem.

Gala lēmums par to, ar kuru partiju varētu kopā startēt vēlēšanās, jāpieņem kongresā, un tas varētu notikt februāra beigās.

Dinevičs uzskata, ka sabiedrībā ir jābūt solidaritātei, proti, bagātajiem ir jāmaksā vairāk nekā trūcīgajiem, tādējādi palīdzot valstij.

Analogs viedoklis ir SCP un šodien konferencē to pauda viens no partijas līderiem Artis Pabriks. Viņš savā uzrunā sacīja, ka SCP sociāldemokrātus vērtē kā labus partnerus, jo arī SCP cīnās par progresīvā nodokļa ieviešanu. Partija esot pārliecināta, ka tas tiks ieviest 2-3 gadu laikā.

Pabriks uzsvēra: "Mūs jābūt daudz vairāk sociāli orientētiem politiskajā vidē. Esmu pārliecināts, ka mūsu galvenais uzdevums ir panākt sociālu taisnīgumu."

Noslēdzot runu, Pabriks visai pārliecinoši sacīja, ka "mēs atradīsim veidu, kā sadarboties ar sociāldemokrātiem".

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, kurš arī pats ilgus gadus bija LSDSP biedrs, uzskata, ka LSDSP jābūt kreisi centriskam politiskajam spēkam, kuram jāspēj vienoties ar citām partijām ar līdzīgām programmām un domāšanas veidu.

Krīgers gan norādīja, ka nav izprotams plāns apvienoties ar "Jauno laiku" un "Pilsonisko savienību", toties, viņaprāt, pieņemama esot LSDSP savienība ar SCP.

Arodbiedrību līderis arī uzsvēra, ka sociāldemokrātiem "jāiet iekšā arodbiedrībās un jāstrādā". Patlaban tā esot vairāk vērošana no malas.

Krīgers uzskata, ka katram LSDSP biedram būtu jābūt kādā arodbiedrībā un tikai tad būs nepieciešamā atgriezeniskā saite.

Savukārt SCP priekšsēdētājs Aigars Štokenbergs savā uzrunā veltīja nelielus pārmetumus gan arodbiedrībām, gan sociāldemokrātiem par to, kāpēc 1.decembrim līdzīgi piketi un demonstrācijas nenotika pie Dailes teātra, kad tur bija Tautas partijas (TP) kongress. Tieši TP esot vistiešāk vainojama pašreizējā krīzē.

Štokenbergs uzskata, ka tas būtu bijis tuvāks ceļš - no arodbiedrību mājas līdz Dailes teātrim, nekā līdz Saeimas ēkai.

Politiķis norādīja, ka pietrūkst praktiskas rīcības.

Savā uzrunā viņš arī vērsa uzmanību uz to, ka TP līderis Andris Šķēle no pārvaldes reformas pagaidām ir ierosinājis tikai ministriju skaita samazināšanu, par ko SCP jau runājuši pirms pusotra gada. Savukārt "[Ventspils mērs Aivars] Lembergs pēdējā laikā demonstrē padziļinātas zināšanas par Čaka ielas meitenēm un vairāk nekā".

Kā ziņots, konference "Alternatīvas iespējas Latvijas politikai un ekonomikai" veltīta LSDSP darbības atjaunošanai Latvijā 20.gadadienai.

Konferencē piedalās Dinevičs, politologs Andris Runcis, SCP līderi Aigars Štokenbergs un Pabriks, Brīvības un solidaritātes fonda priekšsēdētājs Atis Lejiņš, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris, juriste Rada Matjušina un starptautisko ekonomisko attiecību docents Gunārs Vaskis.

Konferences dalībnieki diskutē par sociāldemokrātijas lomu mūsdienu pasaules un Latvijas politikā un ekonomikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!