Foto: stock.xchng
Uzņēmēji ir atzinuši, ka ir bijuši spiesti maksāt "konkrētiem cilvēkiem, konkrētos gadījumos" par viņiem nepieciešamu politisku lēmumu pieņemšanu, portālam "Delfi" sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme – Grende.

Tiesa, viņa neatklāj nedz, kuri uzņēmēji maksājuši, nedz kam maksāts - nenosaucot, vai tā ir partija, politiķu grupa vai citi cilvēki un grupas - kā arī cik maksāts. Arī laikrakstā "Latvijas Avīze" ceturtdienas numurā teiktais, ka uzņēmēji maksājuši 60 000 latu par izmaiņām nodokļu politikā, ir bijis tikai uzņēmēju stāstītais. Jaunzeme - Grende nezināja teikt, vai uzņēmēji patiešām maksājuši, jo 60 000 latu bija tikai prasītā, nevis, iespējams, maksātā summa. "Tas ir no reizes uz reizi," viņa teica, vaicāta, cik ierasta ir prakse maksāt par nepieciešamu lēmumu pieņemšanu.

"Ja es tagad pateikšu, tad visi metīsies virsū kaut kādai nozarei," norāda Jaunzeme - Grende, skaidrojot, kāpēc nevēlas atklāt, kam prasīts maksāt 60 000 latu. Kameras vadītāja akcentē, ka tādā gadījumā "viņiem [uzņēmējiem] dzīves vairs nebūs". Jaunzeme - Grende atzīmē uzņēmēju teikto, ka viņiem vienmēr ir prasīts maksāt par vienu vai otru lēmumu. LTRK vadītāja vairākkārt norādīja, ka uzņēmēji atklātības gadījumā paši var samaksāt par savu drosmi un palikt zaudētāji.

"Uzņēmēji saka, ka par to vajag diskutēt (..) Uzņēmēji saka, ka viņi gribētu pasludināt vienu dienu, kad beidzam [maksāt]. Katram pašam jāpieņem lēmums vairs nemaksāt," norāda LTRK valdes priekšsēdētāja, piebilstot, ka pašreizēja prakse nogalina uzņēmējdarbības kvalitāti. "Konkurence un profesionalitāte ir mūsu vienīgā izeja no bedres," viņa sacīja.

Tāpat ir zināmi cilvēki, kuri vada partiju "melnās kases". Tomēr arī viņu vārdus Jaunzeme - Grende nenosauca. Viņa atkārtoja, ka jebkāda uzņēmēju atklātība var pavērsties pret viņiem pašiem - apsūdzētais cilvēks cīnīsies pretī, vērsīsies pret attiecīgajiem uzņēmējiem tiesā, sakot, ka nav vainīgs un ir apmelots.

Līdzīga prakse valdot arī Rīgā. Galvaspilsētas attīstība esot izmaksājusi 70 miljonus latu, uzņēmēju sacīto min Jaunzeme - Grende. Par citām pilsētām jau ir grūtāk teikt, jo kamerā ir galvenokārt ir uzņēmēji, kas strādā Rīgā.

Kamera un uzņēmēji jau iepriekš ir runājuši arī ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju par maksājumiem politiķiem. "Šo [kukuļošanu] ir ļoti grūti pierādīt," viņa norāda, kā piemērus minot "Jūrmalgeitu", kas ir liela un apjomīga lieta, taču neapstrīdamu pierādījumu ir maz.

Jau ziņots, ka laikraksta "Latvijas Avīze" ceturtdienas numurā norādīts, ka pastāv prakse uzņēmējiem par sev nepieciešamu lēmumu "dabūšanu cauri" maksāt politikā esošiem cilvēkiem vai grupām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!