Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā uzziedējis banānkoks. Lielo lapu viducī četru metru augstumā tas raisa ķekarveida ziedkopu, kas ir apsegta ar sarkanīgi brūnu pieziedlapu.
Jau ir izveidojušies pirmie mazie banāniņi, kuri pēc vairāku mēnešu gatavošanās būs ēdami, informēja Latvijas Universitātes Preses centrs.

Botāniskā dārza subtropu augu mājas Paradīzes šķirnes banānkoks sāka ziedēt Ziemassvētkos. Ziedkopa ir ķekara veida, apsegta ar krāsainām pieziedlapām, kuru padusītēs izvietoti sievišķie un vīrišķie ziedi un apputeksnējoties pakāpeniski izveidojas ķekars ar banāniem.

Banānkoki vairojas ar sāndzinumiem. Arī Botāniskā dārza banānkoka lielajam stumbram jau aug divi jauni dzinumi. Universitātes Botāniskajā dārzā aug arī pubdurbanāni. Arī iepriekš banāni tur ir ziedējuši vairākkārt, un arī iegūti augļi.

Banānkoks ir milzu lakstaugs ar neīstais stumbru, kurš veidojas no lapu makstīm. Viens banānkoks ražu var doti tikai vienu reizi. Kad ziedkopa būs nogatavojusies, tad neīstais stumbrs aiziet bojā.

Pasaulē pastāv liela banānu šķirņu daudzveidība. Arī mūsdienās vēl vēl atklātas jaunas savvaļas banānu sugas. Gatavi banāni var būt gan dzeltenā, gan sarkanā, gan rozā nokrāsā. Banāni ir ceturtais pasaulē visvairāk ražotais pārtikas produkts pēc rīsiem, kviešiem un kukurūzas. Tos audzē gandrīz visos pasaules tropu reģionos, kopā 130 valstīs. Par banānu izcelsmes vietu tiek uzskatīti Malaizijas džungļi Āzijas dienvidaustrumos. Banāni ir vērtīgs vitamīnu B6, C un kālija avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!