Foto: Latvijas Universitāte
Par godu profesorei Intai Brikšei, kurai šā gada augusta būtu apritējuši 60 gadi, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte (LU SZF) izdevusi leģendārās dekānes sarakstītu grāmatu "Komunikācija. Mediji. Universitāte".

Brikše mūžībā aizgāja 2014. gada novembrī. Savas dzīves laikā viņa izglītojusi un mācījusi neskaitāmus Latvijā labi zināmus žurnālistus.

Fakultātes profesore Vita Zelče norāda, ka šī grāmata ir piemiņas zīme profesores mūža laikam zinātņu fakultātē un komunikācijas zinātnē. Izdevumā iekļauta daļa no profesores zinātniskā mantojuma – raksti par nozīmīgiem Latvijas mediju attīstības un komunikācijas zinātnes jautājumiem, kā arī augstākās izglītības problēmām. "Visiem šai publikācijai izvēlētajiem rakstiem ir paliekoša nozīme Latvijas komunikācijas zinātnē," skaidro Zelče.

Grāmata "Komunikācija. Mediji. Universitāte" trešdien tika pasniegta visiem Brikšes kolēģiem, bijušajiem studentiem un draugiem, kuri ar ziedojumiem veicinājuši tās iznākšanu.

Tāpat trešdien piemiņas pasākuma ietvaros Sociālo zinātņu fakultāte un Komunikācijas studiju nodaļa aizsāka profesores Brikšes akadēmiskos lasījumus. Šogad bija iespējams noklausīties profesores Skaidrītes Lasmanes lekciju, kā arī Brikšes grāmatas "Komunikācija. Mediji. Universitāte" spilgtu fragmentu lasījumu. Turpmāk akadēmiskajos lasījumos ik rudeni izskanēs lekcijas par mediju jomu un to ētikas problēmām.

Līdz ar grāmatas atvēršanu fakultātē atklāta arī Brikšei veltīta piemiņas siena, kurā viņas kolēģi un studenti dalījušies ar savām atmiņām par to, kāda bija Sociālo zinātņu fakultātes pirmā dekāne.

Brikše no 1992. līdz 1993. gadam bijusi LU žurnālistikas katedras docente, 1993. gadā kļuvusi par LU komunikācijas un žurnālistikas katedras vadītāju, kopš 2000. gada bijusi LU profesore komunikācijas teorijās, bet laikā no 2000. līdz 2009. gada jūlijam - divus termiņus pēc kārtas, bijusi LU SZF dekāne, liecina aģentūras LETA arhīva dati.

Pēc tam Brikše bija SZF pasniedzēja, savukārt fakultātes dekānes amatā vēlreiz tika ievēlēta 2013. gada aprīlī, liecina LU arhīva informācija.

2011. gadā Brikše un toreizējais LU rektors profesors Mārcis Auziņš cīnījās par LU rektora posteni.

1994. gada maijā Brikše kandidēja Rīgas domes vēlēšanās, bet 2000. gadā viņa apstiprināta par AS "Preses nams" padomes locekli.

Brikšei 2007. gadā piešķirts Atzinības krusts par izcilu tēvijas mīlestību un sevišķiem nopelniem valsts, sabiedriskajā, kultūras, zinātnes un izglītības darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!