Foto: Privātais arhīvs
LU Sociālo zinātņu fakultātes domes sēdē fakultātes dekāns Juris Rozenvalds, mācībspēki un studenti sveica profesori Skaidrīti Lasmani ar LU emeritētā profesora (Professor Emeritus) goda nosaukuma piešķiršanu.

Profesore Skaidrīte Lasmane pieder pie ētikas un komunikācijas ētikas pētījumu virziena un šo tēmu iekļaušanas universitātes curriculum iedibinātājiem un celmlaužiem Latvijā. Spēcīgas ētikas pētījumu skolas LU izveide ir viņas vairāku gadu desmita darba rezultāts, kuram ir būtiska loma ne tikai sociālo un humanitāro zinātņu akadēmiskajā vidē, bet arī Latvijas demokrātiskās sabiedrības veidošanā un tai atbilstīgu vērtību iedibināšanā pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas.

Lasmane ir ētikas jomas pētījumu līdere un autoritatīvākā eksperte Latvijā. Pateicoties viņas intelektam, enerģijai un neatlaidībai, ētikas un komunikācijas ētikas jautājumi patstāvīgi ir gan Latvijas zinātnes, gan mediju un kultūras dzīves dienaskārtībā, uzsver universitātē.

Profesore Skaidrīte Lasmane vairāk nekā 50 gadus ir docējusi studiju kursus ētikā, komunikācijas ētikā, kultūras teorijā un filozofijā, lasījusi lekcijas par akadēmisko ētiku, pētījumu metodoloģiju un citiem jautājumiem LU Vēstures un filozofijas fakultātē un Sociālo zinātņu fakultātē. Ētikai veltītie studiju kursi pasniegti arī universitātes citu fakultāšu studentiem. Tādējādi viņas intelektuālais pienesums, akadēmiskā stāja un kritiskās domāšanas ierosmes ir ietekmējušas ļoti lielu skaitu LU visa līmeņa programmu absolventu un studentu.

Lasmane ir autore daudziem nozīmīgiem pētījumiem ētikā un filozofijā. Vispirms jau jāmin viņas zinātniskās monogrāfijas "Rietumeiropas ētika no Sokrata līdz postmodernismam" (1998), "20. gadsimta ētikas pavērsieni" (2004) un "Komunikācijas ētika" (2012). Kopā ar kolēģiem Augustu Miltu un Andri Rubeni tapusi mācībgrāmata "Ētika" (1989), kas iemantojusi lielu atzinību un piedzīvojusi vairākus atkārtotus izdevumus un no kuras zinības ir guvuši daudzi studenti.

Tāpat studiju darbā plaši tiek izmantota profesores veidotā mācībgrāmata "Rietumeiropas morāles filozofija" (2006). Skaidrīte Lasmane ir arī vairāku kolektīvo monogrāfiju un rakstu krājumu zinātniskā redaktore. Profesores Skaidrītes Lasmanes bibliogrāfijā reģistrēti arī ļoti daudzi zinātniskie raksti, nodaļas kolektīvajās monogrāfijās un populārzinātniskas publikācijas. Tāpat profesore Skaidrīte Lasmane ir aktīva starptautisko un vietējo zinātnisko konferenču dalībniece. Viņas referātiem piemīt īpašs intelektuālais slīpējums, domas dziļums, labs priekšnesums un vēlme iesaistīt auditoriju domu apmaiņā.

Profesore Lasmane ir piedalījusies Latvijas Zinātnes padomes, Latvijas Universitātes, Izglītības un zinātnes ministrijas, Stratēģiskās analīzes komisijas un citu institūciju finansētajos grantos, kā arī valsts pētījumu programmās "Letonika" un "Nacionālā identitāte". Viņa arī vadījusi vairākus zinātniskos projektus par ētiku un vērtībām izglītībā un sabiedrībā. Šobrīd profesores pētnieciskais darbs saistīts ar ERA.NET Rus+ starptautisko zinātnisko projektu "LIVINGMEMORIES".

Augsti novērtējot Lasmanes devumu Latvijas Universitātes studiju un zinātniskajā darbā, LU Senāts 2017. gada 27. martā viņai vienbalsīgi piešķīra emeritētā profesora goda nosaukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!