Valsts kanceleja vērsusies Drošības policijā (DP) un Satversmes aizsardzības birojā (SAB), lūdzot noskaidrot iespējamos informācijas avotus mediju rīcībā nonākušajam valdības sēdes protokolam jautājumā par AS "Parex banka", apstiprināja Ministru kabineta preses sekretārs Aivis Freidenfelds.

Lai gan dokumenta autentiskumu Freidenfelds nekomentēja, vien norādot "nedz apstiprinām, nedz noliedzam", tomēr, ņemot vērā, ka publiskotā informācija tiek pasniegta kā ticama attiecībā uz jautājumu, kas vēl nav deklasificēts, valsts interešu aizstāvības nolūkā Valsts kanceleja ir vērsusies DP un SAB, lai noskaidrotu iespējamos informācijas avotus.

Valstij pārņemot "Parex banku", pret ierobežojumu uzlikšanu, kas novērstu naudas aizplūšanu no bankas, bija Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs, liecina aģentūras LETA rīcībā nonākušais slepenais protokols par 2008.gada 8.novembra slēgtajā Ministru kabineta sēdē lemto par "Parex bankas" pārņemšanu.

Minētais protokols joprojām nav atslepenots.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā nonākušais valdības sēdes protokols, Rimšēvičs toreiz norādījis, ka būtu vislielākā aplamība Ministru kabinetam lemt par ierobežojumiem un tad par bankas iegādi. "Ierobežojumu rezultātā noguldītos līdzekļus varēs dabūt tikai valsts un pašvaldības, bet ne cilvēki. Jābūt tīram variantam - vienādi, jo sadalīt nav reāli," norādījis LB prezidents.

Kā liecina protokols, Ivars Godmanis (LPP/LC) piekritis LB prezidentam.

Dokuments liecina, ka Rimšēvičs sēdē arī norādījis: "Uzskatu, ka kapitāla bankai vairs nav. Valdībai jālemj precīzi, kas notiek tālāk."

Saskaņā ar protokolu atbalstu bankas pārņemšanai paudušas visas valdībā esošās partijas un Godmanis.

Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis valdību informējis, ka bankas likviditātes nodrošināšanai būs nepieciešami 200 līdz 600 miljoni latu, liecina protokols. "Būs jāgriežas Eiropas Komisijā ar lūgumu pēc riska spilvena viena miljarda apmērā," norādījis Bičevskis.

Saskaņā ar dokumentu likvīdo līdzekļu apmērs, pārņemot "Parex banku", bija 450 miljoni latu.

Kā liecina protokols, sēdes laikā Godmanis interesējies, vai "Parex banka" kļūs par meitasbanku "Latvijas Hipotēku un zemes bankai".

Tā brīža "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" vadītājs Inesis Feiferis savukārt norādījis: "Ja pēc auditoru atzinuma situācija ir katastrofāla, banka tiek likvidēta."
Valdības loceklis Mareks Segliņš (TP) toreiz interesējies, kas notiktu, ja valdība neieguldītu naudu bankā. Uz to Rimšēvičs norādījis, ka sekas var būt dramatiskas.

Prokuratūrā ir sākts kriminālprocess saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem, ko pieļāvušas amatpersonas, gatavojot lēmumus par valsts atbalsta sniegšanu "Parex bankai" un bankas pārņemšanā.

Kriminālprocess sākts pēc virknes fizisku un juridisku personu iesniegumos minēto ziņu resoriskās pārbaudes materiāliem, kā arī, ņemot vērā Valsts kontroles atzinumu.
Kriminālprocess pagaidām sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Ņemot vērā lietas sarežģītību un apjomu, šī kriminālprocesa izmeklēšanai izveidota prokuroru grupa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!