Foto: LETA


Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) asi nosoda uzbrukumu interneta portāla "kompromat.lv" žurnālistam un LŽA biedram Leonīdam Jākobsonam, aicinot tiesībsargājošās iestādes nekavējoties un ar vislielāko rūpību izmeklēt uzbrukumu, nopietni izvērtējot versiju, vai tas saistīts ar žurnālista profesionālo darbību, portālu "Delfi" informēja LŽA valdē.

LŽA atgādina, ka Jākobsonam uzbruka ceturtdienas vakarā pie viņa dzīvesvietas Rīgā, Čaka ielā. Asociācija uzskata notikušo par nepieņemamu demokrātiskā valstī. Pēc LŽA rīcībā esošās informācijas žurnālista stāvoklis ir stabils.

LŽA uzsver, ka pēdējo gadu laikā saistībā ar vairāku plašsaziņas līdzekļu īpašnieku maiņu, kratīšanām žurnālistu dzīvesvietās, tai skaitā arī Jākobsona mājās pērn decembrī, Latvijas novērtējums dažādu organizāciju veidotajos Preses brīvības indeksos ir krietni krities.

"Sašautā žurnālista Jākobsona dzīvesvietā policija 2011.gadā veica kratīšanu saistībā ar Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) nozagto e-pastu publiskošanu "kompromat.lv". Kratīšanas laikā Jākobsons arī tika aizturēts, radot jautājumus, cik pamatoti tika piemērots šāds drošības līdzeklis," atgādina LŽA.

Tomēr līdz šim nebija apdraudēta žurnālistu dzīvība un veselība, savukārt uzbrukums Jākobsonam asociāciju dara bažīgu, ka "ir šķērsota trauslā robežšķirtne, kas atšķir demokrātiskas valstis ar brīvu presi no nedemokrātiskām valstīm ar daļēji ierobežotu vai ierobežotu presi".

LŽA valde atzīst, ka Jākobsona darbības metodes reizēm ir bijušas "diezgan diskutablas", taču atgādina, ka, saskaņā ar likumu par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem personām, kuras uzskata, ka viņu gods un cieņa ir aizskarti, ir tiesības prasīt gandarījumu likumā noteiktā kārtībā.

Jau ziņots, ka portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina: Jākobsons pēc notikušā palicis pie samaņas un izsaucis gan policiju, gan ātro palīdzību. Šobrīd viņš jau nogādāts Stradiņa slimnīcā.

Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis apliecināja, ka kāpņutelpā Čaka ielā sašauts kāds vīrietis, taču policijas informācija liecina, ka cietušā dzīvībai briesmas nedraud. Uzbrukums vīrietim noticis ar kādu pagaidām nenoskaidrotu ieroci. Policijā norādīja, ka nav zināms, vai ierocis bijis traumatiskais, gāzes vai kāds cits. Policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 13.nodaļas, proti, par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību.

Iepriekš ziņots, ka, izmeklējot kriminālprocesu par Ušakova e-pasta uzlaušanu, Valsts policija veica kratīšanu portāla "kompromat.lv" pārstāvja Jākobsona dzīvesvietā Rīgā. Kratīšanas laikā tika izņemti vairāki datu nesēji un divi datori. Policisti Jākobsonu uz 48 stundām aizturēja.

Kriminālprocess tika sākts pērn novembrī pēc Ušakova iesnieguma. Kriminālprocesu policija sāka par personas korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas noslēpuma tīšu pārkāpšanu, kā arī par tādas informācijas un programmu noslēpuma tīšu pārkāpšanu, kas paredzētas lietošanai saistībā ar datu elektronisko apstrādi.

Portālā "kompromat.lv" tika publicētas Ušakova 2008.gada e-pasta vēstules, kas tika sūtītas toreizējam Krievijas vēstniecības padomniekam Aleksandram Hapilovam. Ušakovs tobrīd bija 9.Saeimas deputāts, savukārt Hapilovs strādāja par Krievijas vēstniecības padomnieku, taču 2009.gadā viņš pameta darbu Latvijā.

Portāls "kompromat.lv", kura rīcībā nonākusi Ušakova un Hapilova sarakste, ir vērsies Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu izvērtēts, vai šī sarakste neliecina par Ušakova nelikumīgu darbību. Kopumā portāla rīcībā nonākuši "tūkstošiem e-pastu", un tajos esot arī informācija par "Saskaņas centra" reklāmas kampaņām un par to, kurš un par kādiem līdzekļiem tās rīkojis, kā arī cita informācija.

Pēc šo vēstuļu publicēšanas portāls "kompromat.lv" kļuva par hakeru uzbrukuma upuriem. Par to portāla veidotāji vērsās policijā. Policija turpretim apliecināja, ka iesniegums ir saņemts un tas tiekot vērtēts.

Pēc žurnālista aizturēšanas un kratīšanu veikšanas gan pats Jākobsons, gan Latvijas Žurnālistu asociācija vērsās tiesībsargājušajās iestādēs ar lūgum pārbaudīt policistu rīcību. Tomēr pārkāpumus policistu rīcībā nesaskatīja ne policijas Iekšējās drošības birojs, ne prokuratūra. Arī Tiesībsarga birojs neuzsāka pārbaudes lietu par šo gadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!