Foto: DELFI
Dzimumnoziegumos pret nepilngadīgajiem apsūdzētais, no amata atstādinātais luterāņu mācītājs Agris Pāvils Lēvalds uzskata, ka lietā iesaistīts, jo ir mācītājs un "tā var izvērties par paraugprāvu".

Viņš esot mierīgs, jo nekādus noziegumus nav pastrādājis, un atklāj, ka viņam esot bijušas aizdomas par cita šajā lietā apsūdzētā - Bērnu slimnīcas apsarga – pretdabiskajām tieksmēm, Lēvalds atzinis intervijā laikrakstam "Ventas Balss".

Laikraksts gan atzīmē, ka garajā sarunā atstādinātais mācītājs daudz runājis par homoseksuālismu, stāstot par lietu, esot nonācis pretrunās, un dažas divdomīgas lietas no intervijas palūdzis izņemt.

Piektdien publicētajā intervijā Lēvalds klāstījis, ka, viņaprāt, likumsargi plašu informāciju sabiedrībai par šo lietu sniedza, jo "konstatēja, ka viņš ir mācītājs, un šī lieta var izvērsties par paraugprāvu". "Viņi gribēja spodrināt savu spalvu," uzskata Lēvalds. Viņš paudis, ka viņa – garīdznieka – gadījumā izziņot vārdu un profesiju bija nekorekti.

Lēvalds intervijā stāstījis, ka ir mierīgs, jo zina - nekādus noziegumus nav pastrādājis. Viņš arī zinājis par cita šajā lietā apsūdzētā – Bērnu slimnīcas apsarga Oskara Štamera – apcietināšanu, taču tas viņu nav ietekmējis, līdz viņu dzīvoklī nepārsteidza policijas kratīšana. Lēvalds arī stāstījis, ka Štameru pazinis gadījuma pēc – kāds kopīgs paziņa savulaik ieteicis Štameram lūgt naktsmājas pie Lēvalda. Vēlāk slimnīcas apsargs šad tad palīdzējis garīdzniekam, aizvedot viņu ar mašīnu vai atvedot viņam uz laukiem produktus.

Lēvaldam arī esot radušas aizdomas par Štamera tieksmēm, jo viņš draudzējies ar jaunākām personām, taču pēc apsarga paskaidrojumiem garīdznieks neko kriminālu tajā nav saskatījis. Lēvalds atzinis, ka abi par cietušajiem atzītie zēni ir bijuši pie viņa mājās - viņus atvedis Štamers. Mācītājs spriedis, ka bērni pret viņu liecinājuši, jo esot viegli iespaidojami – abi esot garīgi atpalikuši. Lēvalds arī klāstījis, ka laikā, kad saskaņā ar apsūdzību ir pastrādāti noziegumi, viens no cietušajiem ārstējies Ainažos.

Lēvalds arī stāstījis, ka bez cietušo nopratināšanas tiesā, kas līdz šim nav noticis, viņš necer uz objektīvu lietas izskatīšanu. Vienu cietušo eksperti ieteikuši nepratināt viņa garīgā stāvokļa dēļ, bet otrs uz tiesu neierodas.

Lēvalds arī stāstījis, ka pretdabiskas tieksmes var rasties jebkurā sociālajā grupā, un tāpēc nav jādiskutē par celibāta atcelšanu katoļu baznīcā. Viņaprāt, celibātā var dzīvot normālu dzīvi, jo priesteris nav darbs, tas ir aicinājums. "Ja mācītājs grib, piemēram, paspīdēt politikā, tā ir pirmā pazīme, ka viņa aicinājumā ir robs," klāstījis garīdznieks.

Jau ziņots, ka Lēvalds un Štamers apsūdzētas par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, ja tā izdarīta ar nepilngadīgo, par pavešanu netiklībā, kā arī par pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiālu izgatavošanas un izplatīšanas noteikumu pārkāpšanu, iesaistot nepilngadīgo. Pērn novembrī lieta nodota tiesai.

Valsts policija (VP) pērn aprīlī paziņoja, ka ir noskaidrojusi un aizdomās par pedofiliju aizturējusi trīs vīriešus - mācītāju, bērnu slimnīcas apsargu un bijušo cietumnieku. Viņi par saviem upuriem izvēlējušies nepilngadīgus zēnus, starp kuriem bijuši arī bērni ar garīgās attīstības traucējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!