Foto: LETA
Tie politiķi, kuri vairo savu politisko kapitālu ar sabiedrības naidošanu, ir absolūti amorāli, un Ziemassvētki ir īstais laiks, kad politikas veidotājiem vajadzētu meklēt tiltus sabiedrības saliedēšanai, - šādu viedokli telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" pauda luterāņu mācītājs Juris Rubenis.

Vaicāts par nākamā gada sākumā gaidāmo referendumu valodas jautājumā un iespējām saliedēt latviešus un Latvijā dzīvojošos krievvalodīgos, mācītājs Rubenis sacīja, ka "izeja ir atcerēties, ka visi kā cilvēki esam absolūti vienādi. Mēs visi nākam no vienām saknēm un dziļumos mēs esam absolūti vienādi neatkarīgi no tā, kādai nācijai mēs piederam un kāda ir ādas krāsa mums pieder [..]"

Viņaprāt, visi tie politiķi, kuri savas politikas veidošanā izmanto cilvēku naidošanu, ir "totāli amorāli". "Tā ir absolūti amorāla politika, ir absolūta amoralitāte veidot savu politisko kapitālu, sanaidojot cilvēkus. Tieši pretēji – mums ir jāierauga tas dziļums, kurā mēs visi esam. Ja mēs varētu uzķert to punktu, kurā mēs visi kā cilvēki vēlamies sapratni un piepeši varētu sajust, ka mēs neapdraudam cits citu. Tas varētu rasties intuitīvi un dabiski," teica mācītājs.

Viņš mudināja cilvēkus neļaut sevi iebaidīt un izmantot. Baidīšana, pēc mācītāja teiktā, ir amorāla rīcība, un tā šobrīd vērojama no abām pusēm – latvieši krievu valodas jautājumā tiek baidīti ar padomju laiku atgriešanos, bet krievvalodīgie tiek biedēti ar mācībām skolās latviešu valodā. "Abējādi šī politika ir amorāla," uzsvēra Rubenis, norādot, ka Ziemassvētki ir piemērots laiks, lai šādas politikas praktizētāji pārdomātu savu līdzšinējo rīcību un turpmāko politiku.

Mācītājs mudināja politiķus Ziemassvētkos meklēt tiltus sabiedrības saliedēšanai, ieviest godīgu un korektu politika. "Ja viņi, protams, šādās kategorijās ir spējīgi domāt," piebilda mācītājs.

Jautāts par cilvēku uzticības deficītu un ar to saistītajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām šovasar, mācītājs uzsvēra, ka cilvēkiem būtu jāiemācās, ka viņiem būtiskākos jautājumus neviens cits ārpusē neatrisinās.

Rubenis atzina, ka saskaņā ar viņa novērojumiem cilvēki visbiežāk baznīcai uztic problēmas attiecībās ar sevi un citiem. "Pēc maniem novērojumiem, paši sāpīgākie un dramatiskākie jautājumi, neatrisinātākās lietas ir cilvēkam attiecībās pašam ar sevi [..] Mēs bieži vien visu mūžu karojam ar sevi. Un tad, ja sevī ir pilsoņu karš, tad šis karš, protams, tiek pārnests arī uz ārpusi. Nereti mēs tik agresīvi esam tāpēc, ka faktiski šī agresivitāte notiek mūsos," teica Rubenis.

Mācītājs mudināja Latvijas iedzīvotājus kļūt pieaugušiem un uzņemties atbildību pašiem par sevi, negaidot, ka visas problēmas atrisinās kāds cits.

"Varbūt būs vairāk sakārtota politiskā un ekonomiskā sistēma – tas viss ir brīnišķīgi. Bet es nekad nevarēšu deleģēt savus iekšējās pasaules jautājumus kādam citam. Tā ir tāda infantila domāšana – mums ir laiks kļūt nobriedušiem, pieaugušiem cilvēkiem. Un pieaudzis cilvēks ir tāds, kurš uzņemas atbildību, nevis grib tikt no tās vaļā un pārlikt uz citiem pleciem," teica Rubenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!