Foto: Reuters/Scanpix
Mājsaimniecību aprīkošanai ar "zaļās enerģijas" iekārtām būs pieejami 11,4 miljoni latu no līdzekļiem, ko Latvija ieguva, pārdodot Spānijai un Portugālei oglekļa dioksīda emisijas kvotas, otrdien nolēma valdība.

Kopējais pieejamais finansējums konkursos par atjaunojamo energoresursu ieviešanu mājsaimniecību sektorā būs 11 399 481 lats. Projektus būs jāīsteno gada laikā no līguma par projekta īstenošanu parakstīšanas dienas, bet ne vēlāk kā līdz 2012.gada 1.jūlijam.

Valdības otrdien atbalstītais noteikumu projekts paredz projektu vērtēšanas kritērijus, pieteikšanas, izskatīšanas, apstiprināšanas un finansējuma piešķiršanas kārtību, projektu īstenošanas, pārskatu iesniegšanas un pārbaudes kārtību.

Konkursa mērķis ir oglekļa dioksīda emisiju samazināšana mājsaimniecību sektorā, atbalstot mikroģenerācijas siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanas tehnoloģisko iekārtu iegādi un uzstādīšanu dzīvojamai mājai, lai nodrošinātu siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem un siltuma vai elektroenerģijas piegādi tikai mājsaimniecības vajadzībām.

Konkursa ietvaros par vienu un to pašu ēku drīkstēs iesniegt tikai vienu projekta iesniegumu, šādi ļaujot projekta iesniedzējam iesniegt vairākus iesniegumus, ja uz viņa vārda ir reģistrētas vairākas ēkas.

Konkursā ir paredzēts atbalstīt mikroģenerāciju, un tehnoloģiskām iekārtām, kurās izmantoti atjaunojamie energoresursi, ir noteiktas uzstādāmās robežjaudas, vienlaicīgi neierobežojot iekārtu daudzumu.

Konkursā varēs pretendēt fiziskās personas un vairāku dzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku biedrības, kas neveic saimniecisko darbību un rīkojas daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku vārdā, kas ir fiziskas personas, jo konkursā, pirmkārt, netiek piemēroti valsts atbalsta nosacījumi un, otrkārt, ir paredzēts atbalstīt tehnoloģiskās iekārtas ar mazām jaudām.

Projekta iesniedzējam būs jāveic iekārtu piegādātāju un montētāju cenu aptauja. Piegādātāju un montētāju iesniedzējs varēs izvēlēties no Vides ministrijas informatīvā saraksta, vai arī personīgi izvērtēt piegādātāju un montētāju atbilstību izvirzītajām prasībām.

Vides ministrija projekta iesniegumu vērtēšanas laikā pārbaudīs projekta iesniedzēja izvēlēto piegādātāju un montētāju atbilstību, ja piegādātājs un montētājs nebūs iekļauts informatīvajā sarakstā.

Par attiecināmām projektu ietvaros izskatīs izmaksas " zaļās enerģijas" tehnoloģisko iekārtu iegādei, uzstādīšanai, pieslēgšanai un ieregulēšanai, tai skaitā izmaksas tehnoloģisko iekārtu darbināšanas apmācībai, izmaksas dalīto vadības sistēmu uzstādīšanai. Tāpat par attiecināmām uzskatīs būvdarbu veikšanas izmaksas, kas tieši saistītas ar atbalstāmām aktivitātēm, piemēram, vēja ģeneratoru pamatu būvniecības vai energoavotu ar siltuma sūkņiem ierīkošanas izmaksas, tostarp urbšanas darbu izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!