Foto: DELFI Aculiecinieks
Makšķernieku organizāciju sadarbības padome sākusi darbu pie makšķerēšanas noteikumu grozījumu izstrādes, mēģinot labot, viņuprāt, tajos līdz šim pieļautās nepilnības, ceturtdien vēsta "Latvijas Avīze".

Makšķernieku organizāciju sadarbības padome vēlas grozīt makšķerēšanas noteikumu punktu, kas pašlaik neatļauj makšķerēt ar vairāk nekā diviem makšķerēšanas rīkiem. Tādējādi varētu tikt atbalstīti modernās karpu makšķerēšanas piekritēji. Padomes ieskatā karpu makšķerniekiem varētu atļaut izmantot trīs makšķerēšanas rīkus. Taču pastāv iespēja, ka vienošanās par šī punkta grozīšanu netiks panākta.

No makšķerēšanas noteikumiem plānots svītrot aizliegumu ziemā upēs makšķerēt ar šķērsbļitkām jeb balansieriem. Šis aizliegums galvenokārt skāra godīgos makšķerniekus, jo maluzvejnieki to tik un tā neievēroja, ņemot vērā vides inspektoru ierobežotās kontroles iespējas, norāda laikraksts.

Makšķernieku organizāciju sadarbības padome plāno sākt diskusiju ar zemūdens medniekiem par viņu darbības regulēšanu makšķerēšanas noteikumos. 2011. gadā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) virzīja izskatīšanai grozījumus noteikumos, iekļaujot jaunus punktus, kas ļauj zemūdens medniekiem darboties faktiski jebkurā ūdenstilpē. Agrākā noteikumu redakcija paredzēja to atļaut tikai atsevišķos ūdeņos. Zemūdens medību ļaušana visās ūdenstilpēs, neizvirzot papildu nosacījumus, izraisīja neapmierinātību makšķerniekos un vides sargos.

Makšķernieku organizāciju sadarbības padome plāno arī rosināt noteikt, ka makšķernieki lomā drīkst paturēt vairāk nekā piecas mencas. Plānots noteikt, ka makšķernieki lomā drīkstēs paturēt desmit mencas vienā makšķerēšanas reizē. Butēm plānots noteikt pieļaujamo loma lielumu desmit kilogramus.

Makšķernieku sadarbības padome plāno diskutēt par aizliegumu ūdeņu tuvumā atrasties ar zivju vai vēžu ieguves rīkiem, kuru izmantošana konkrētajā laikā un vietā nav atļauta. Plānots atrast pieļaujamo redakciju, lai nediskriminētu makšķerniekus, kuri laivās varētu šķērsot makšķerēšanai slēgto ūdenstilpi, lai dotos makšķerēt uz vietu, kur tas atļauts. Šī problēma skar galvenokārt Rīgas un tās apkārtnes makšķerniekus, jo liegums ir maijā un attiecas uz Daugavu Rīgas teritorijā, no bijušās augstsprieguma līnijas līdz ietekai jūrā. Šī teritorija ir jāšķērso, lai nokļūtu Ķīšezerā, Buļļupē un tālāk Lielupē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!