Foto: F64
Malkas cenas saglabājas pērnā gada nogales līmenī un līdz ziemas beigām nepieaugs, pavēstīja aptaujātie malkas tirgotāji.

Mežizstrādes uzņēmuma "Krauzers" līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Andis Araks pastāstīja, ka malkas cenas nedaudz samazinājās pagājušogad decembrī un nemainīgas tās varētu saglabāties līdz ziemas beigām. "Pagājušogad decembrī kubikmetra malkas cena samazinājās aptuveni par vienu vai diviem latiem atkarībā no reģiona, un šādas cenas varētu saglabāties arī līdz ziemas beigām, jo sala nav un kurināšanas sezona tā īsti nav sākusies," sacīja Araks un piebilda, ka, arī iestājoties aukstākam laikam, malkas cenas nepieaugs. "Malkas cenu pieauguma varētu nebūt, jo tirgū ir izveidojies pārpalikums, kas cenas noturēs līdzšinējā līmeni," paskaidroja "Krauzers" vadītājs.

Arī uzņēmuma "Loggers" īpašnieks Andris Klodāns informēja, ka pērn decembrī kritās neskaldītas malkas cena, savukārt skaldītas malkas cena bija nemainīga un varētu nepieaugt līdz sezonas beigām. "Pagājušogad decembrī bija minimāls cenas kritums par kubu neskaldītas malkas, un tas samazinājās no 18 līdz 16 latiem. Patlaban diezgan slikti iet ar malkas tirdzniecību, jo kurināšanas sezona tā arī nav sākusies. Arī tad, ja iestāsies sals, malkas cenas paliks līdzšinējā līmenī," klāstīja Klodāns.

Savukārt zāģmateriālu un kamīnmalkas ražotāja "Amateja" direktors Artūrs Rudņikovs norādīja, ka siltās ziemas dēļ Eiropā uz pusi ir samazinājies malkas pieprasījums. "Latvijā tirgus nav mainījies cenu ziņā, vien pieprasījums ir nedaudz sarucis, taču ārzemēs silto laika apstākļu dēļ pieprasījums ir samazinājies par 50%," viņš apliecināja un piebilda, ka malkas cenu kritums nebūtu iespējams, jo tad ražotājs nevarētu segt ražošanas izmaksas. "Mēs nevaram pazemināt cenas, jo mēs nevarētu segt ražošanas izmaksas, taču cenu kāpums arī nebūs novērojams," sacīja Rudņikovs un minēja, ka malkas ražotājiem pagājušais gads esot bijis daudz veiksmīgāks.

Jau vēstīts, ka iepriekš malkas ražotājuzņēmumi prognozēja, ka Latvijā malkas cenas šajā apkures sezonā varētu pieaugt par aptuveni 10–20%, taču siltās ziemas dēļ prognoze nav piepildījusies.

Uzņēmums "Krauzers" dibināts 1998.gadā. Tā apmaksātais pamatkapitāls ir 453,1 tūkstotis latu, un tā īpašnieki ir Andis Araks (50%) un Kaspars Eihe (50%).

Savukārt "Loggers" dibināts 2008.gadā. Tā apmaksātais pamatkapitāls ir tūkstotis latu, bet vienīgais īpašnieks – Andris Klodāns.

Uzņēmums "Amateja" ir dibināts 2001.gadā. Tā apmaksātais pamatkapitāls ir 59,8 tūkstoši latu, un tā īpašnieki ir Ausma Stūrīte (50%) un Vladimirs Rudņikovs (50%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!