Foto: stock.xchng
Šā gada februārī "māmiņu algu" virs 1000 latiem saņēmuši 486 vecāki, liecina Labklājības ministrijas apkopotā informācija.

Kopumā februārī vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu saņēma 17 256 cilvēki, tostarp 914 vecākiem izmaksātais pabalsts bija no 300 līdz 350 latiem.

LM uzsver, ka vecāku pabalsta jeb tā dēvētās "māmiņu algas" apmēru veido bērna vecāka veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, tāpēc – jo cilvēkam ir bijusi lielāka darba alga, jo lielāks ir izmaksātā pabalsta apmērs. Tāpēc arī Latvijas Bankas valdes loceklis, Tirgus operāciju pārvaldes vadītājs Raivo Vanags bija tiesīgs saņemt vairāk nekā 45 tūkstošu latu lielu pabalstu, jo tas viņam aprēķināts un piešķirts pērnā gada martā, kad sociālās apdrošināšanas pabalstiem vēl nebija noteikti "griesti", kā tas ir šobrīd.

LM skaidro, ka situācija, kad atsevišķi cilvēki var saņemt apjomīgu pabalstu, iespējama, pamatojoties uz Saeimas pieņemto lēmumu, kas paredz laikā no 2009.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim atcelt sociālās apdrošināšanas iemaksu "griestus".

LM atgādina, ka no pagājušā gada novembra vecāku pabalstam, tāpat kā maternitātes, paternitātes, slimības un bezdarbnieku pabalstam ir noteikti "griesti" - ja aprēķinātā pabalsta apmērs pārsniedz 11,51 latu dienā, izmaksājamā pabalsta maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lats plus 50% no summas virs 11,51 lata. Piemēram, ja vidējā apdrošināšanas iemaksu alga iepriekšējo 12 mēnešu periodā (divus mēnešus pirms pabalsta piešķiršanas), bijusi 600 lati mēnesī jeb 20 lati dienā, "māmiņu laga" būs apmēram 382 lati mēnesī.

Tomēr arī šajā situācijā vecāks, kurš veicis lielas sociālās apdrošināšanas iemaksas, mēnesī kā vecāku pabalstu saņem apmēram 350 latus plus 50% no aprēķinātās summas, kas pārsniedz 350 latus.

Ministrija arī atgādina, ka vecāku pabalstu par bērniem, kuri dzimuši pēc 2010.gada 2.maija, piešķir tikai tiem vecākiem, kuri atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un negūst ienākumus kā darba ņēmēji vai pašnodarbinātie.

Portāls "Pietiek.com" otrdien informēja, ka Latvijas Bankas valdes loceklis, Tirgus operāciju pārvaldes vadītājs Raivo Vanags aizvadītajā gadā līdztekus gandrīz 111 tūkstošu latu atalgojumam Latvijas Bankā saņēmis arī vairāk nekā 45 tūkstošu latu lielu pabalstu no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA), tā kļūstot par Latvijas "māmiņu algu" rekordistu.

Vanaga iesniegtā amatpersonas deklarācija, kas atrodama Valsts ieņēmumu dienesta publiskajā datu bāzē, rāda, ka par 2010. gadu viņš, līdztekus ienākumiem Latvijas Bankā, saņēmis arī 45 106 latus no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!