Foto: LETA

Valdība otrdien apstiprināja Veselības ministrijas (VM) virzīto Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānu 2012.-2014.gadam, kas paredz virkni pasākumu, tostarp principa "nauda seko grūtniecei" ieviešanu, papildu izmeklējumus topošajām māmiņām un recepšu zāļu kompensēšanu.

Plāns paredz trīs galvenos rīcības virzienus – pasākumus mātes un bērna veselības aprūpes uzlabošanai, neauglības ārstēšanas, arī medicīniskās apaugļošanas, iekļaušanu valsts apmaksātajos pakalpojumos, kā arī starpnozaru sadarbību jautājumus, skaidro VM.

Plāns arī paredz ieviest papildus izmeklēšanas grūtniecēm, lai mazinātu iedzimto anomāliju attīstību jaundzimušajiem.

Piemēram, visām grūtniecēm paredzēts veikt B grupas beta hemolītiskā streptokoka uzsējumu grūtniecības 37.nedēļā. Rezultātā samazināsies risks jaundzimušajiem saslimt ar sepsi un mirt no tās. B grupas beta hemolītiskais streptokoks ir galvenais ir galvenais sepses un meningīta ierosinātājs jaundzimušo periodā. Tāpat plānā paredzēts ieviest papildu ultrasonogrāfijas skrīningu, kas ļaus savlaicīgi identificēt augļus ar iedzimtām patoloģijām. Vēl plānots paplašināt iespējas diabēta skrīninga veikšanai, kas ļaus identificēt grūtnieces ar diabēta risku un citi.

Valsts finansētajā grūtnieču aprūpē paredzēts iesaistīt privāti praktizējošus ginekologus un citus speciālistus. Tālab plānots īstenot principu "nauda seko grūtniecei", kas ir saistošs tām ārstniecības personām, kuras nodrošina grūtnieču aprūpi. Vēl iecerēta to ārstniecības personu apmācība, kuras veic ultrasonogrāfijas skrīningu grūtniecēm, reģionālo perinatālo centru stiprināšana un citi.

Plānots arī veidot mātes un jaundzimušā mirstības audita sistēmu - analizēt mātes un jaundzimušā mirstību. Balstoties uz šī pētījuma rezultātiem, būs jāizvērtē iespējamās izmaiņas jaundzimušo aprūpē un dzemdību un grūtniecības vadīšanas vadlīnijās.

Vēl VM plānā iekļāvusi pasākumu jaundzimušo zīdīšanas veicināšanai. Piemēram, ir plāns atjaunot "Mazulim draudzīgas slimnīcas" iniciatīvu, atkārtoti izdot informatīvo materiālu "Zīdīšanas ABC" bezmaksas izplatīšanai jaunajām māmiņām dzemdību nodaļās, organizēt informatīvus pasākumus grūtniecēm un jaunajiem vecākiem par zīdīšanu un bērnu drošību.

Iecerēts arī iekļaut grūtnieces augsta riska grupā brīvprātīgai vakcinācijai pret gripu un tādējādi pilnībā no valsts budžeta kompensēt vakcīnas cenu. Plānots vakcinēt grūtnieces, kurām ir slimības ar imūndeficīta simptomātiku vai plānotas plānveida operācijas vai manipulācijas stacionārā gripas epidēmijas laikā.

Tāpat paredzēts kompensēt recepšu zāļu iegādes tēriņus 25% apmērā grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, bet 50% apmērā - bērniem līdz divu gadu vecumam. Šīs kompensācijas gan plānotas gadījumos, ja nav noteikta diagnoze ar citu kompensācijas apmēru, liecina VM plāns.

VM plānā piedāvā arī izveidot neauglības reģistru un centralizētu spermas datu banku. Līdz ar to tiks nodrošināta neauglīgu personu un viņām veikto manipulāciju uzskaite. Patlaban Latvijā nav statistikas datu bāze neauglības problēmu risināšanai, bet attīstīto valstu pieredze rāda, ka neauglīgi ir vidēji 6 – 10% pāru, skaidro VM.

Spermas bankā iecerēts apkopot datus par donoriem. Plānots, ka arstniecības iestādes, slēdzot līgumus ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) par medicīniskās apaugļošanas veikšanu, līgumā paredzēs datu sniegšanu NVD par spermas donoriem. Tādējādi NVD izveidos vienotu datu bāzi.

Neauglības ārstēšanai iecerēts izstrādāt neauglības diagnostikas un ārstēšanas vadlīnijas, vajadzīgos medikamentus iekļaut valsts kompensējamo zāļu sarakstā, bet diagnostiskos izmeklējumus - valsts apmaksātajos pakalpojumos. Tajos iecerēts iekļaut arī medicīniskās apaugļošanas procedūras/manipulācijas. Līdz šā gada rudenim taps šo procedūru/ manipulāciju tarifi. Līdz šā gada 1.novembrim NVD noslēgs līgumus ar pakalpojumu sniedzējiem medicīniskās apaugļošanas procedūru veikšanai, bet decembrī plānots veikt medicīniskās apaugļošanas procedūras/manipulācijas, liecina VM plāns.

VM plānā piedāvā arī bērnu un jauniešu izglītošanas pasākumus. Piemēram, pilnveidot jauniešu zināšanas par veselīga dzīvesveida, seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem, Izglītot jaunos vecākus par vardarbības ģimenē novēršanu un atbalsta iespējām un citi.

VM skaidro, ka dzimstība Latvijā kopš 2009.gada samazinās, un dabiskais pieaugums aizvien saglabājas negatīvs. Zīdaiņu mirstības rādītāji Latvijā ir augstāki nekā vidēji Eiropas Savienībā, arī mātes mirstība Latvijā ir salīdzinoši augsta.

VM izstrādātais Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāns 2012.-2014.gadam tapis atbilstoši "Sabiedrības veselības pamatnostādņu 2011.-2017.gadam" apakšmērķim - uzlabot mātes un bērna veselību, kā arī samazināt zīdaiņu mirstību un uzlabot mātes veselību. Kopumā plānā iekļauto pasākumu īstenošanai nepieciešams papildu finansējums 7 431 339 latu apmērā. Tostarp 1 112 855 lati vajadzīgi šogad, 2 871 492 lati – nākamgad un 3 446 992 lati – 2014.gadā. Daļu no vajadzīgā finansējuma segs Eiropas Savienības fondu nauda.

Ministru kabinets otrdien lēma, ka jautājums par šogad papildu nepieciešamajiem 1 112 855 latu tiks skatīts šā gada valsts budžeta grozījumu sagatavošanas un izskatīšanas procesā. Savukārt par nākamgad un aiznākamgad vajadzīgajiem resursiem tiks lemts kārtējo budžetu sagatavošanas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!