Foto: DELFI Aculiecinieks
Valsts policijai ir trīs versijas par iespējamiem "Maxima" traģēdijas iemesliem, bet tās visas saistītas ar iespējamiem pārkāpumiem būvniecības procesā.

Policisti jau kopš ceturtdienas vakara strādā traģēdijas vietā – viņi ir norobežojuši ēkas perimetru un uzsākuši pierādījumu vākšanu, tostarp izņēmuši dažādus būvmateriālus ekspertīzēm. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis pēc Krīzes vadības padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka pagaidām policijai ir trīs versijas par traģēdijas iemesliem. Tās visas saistītas ar iespējamiem pārkāpumiem būvniecības procesā.

Saskaņā ar pirmo versiju, jumta iebrukšanu varētu būt izraisījušas būvprojektēšanas un būvuzraudzības laikā pieļautās kļūdas. Otrā versija balstās uz pieņēmumu, ka pārkāpumi notikuši jau sabrukušās ēkas celtniecības pirmajā posmā, bet trešā – ka traģēdiju izraisījuši otrās kārtas būvdarbi, kas saistīti ar ieceri uz ēkas jumta dārzu un rotaļlaukumu bērniem.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis sacīja, ka, ņemot vērā informāciju par to, ka neilgi pirms traģēdijas sabrukušajā ēkā ilgstoši darbojusies ugunsgrēka signalizācija, tiks pārbaudīts, vai to varēja izraisīt izmaiņas jumta konstrukcijā. Pagaidām policisti vēl nav noskaidrojuši iemeslus, kādēļ ēkā esošie veikali turpināja darbu, neraugoties uz signalizācijas iedarbošanos.

VUGD vadītāja vietnieks Normunds Plēgermanis un iekšlietu ministrs Kozlovskis prognozē, ka glābšanas darbi Zolitūdē, Priedaines ielā ilgs vēl aptuveni diennakti. Patlaban glābēju rīcībā esot visi nepieciešamie resursi glābšanas darbu turpināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!