Foto: DELFI

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) nav apmierināta ar Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) rīcību, apsolot, taču nepildot solījumus par papildu finansējuma piešķiršanu veselības aprūpei.

LVSADA priekšsēdētāja vietniece Tatjana Brakše informēja, ka arodbiedrību neapmierinot, ka Straujuma vasaras sākumā izteikusi solījumu, ka veselības aprūpei jūlijā papildus tiks piešķirti 9,9 miljoni eiro. Tāpēc arī organizācija 17.jūnija sanāksmē nebija izteikusi neuzticību valdības vadītājai.

Tā vietā valdība vakar, 22.jūlija sēdē, nolēmusi piešķirt 4,6 miljonus, kas ir mazāk par pusi no solītā, kas neapmierinot LVSADA.

"Skumji, bet fakts: Straujumas vārdi atšķiras no darbiem, un tas grauj ticību Ministru prezidentes solījumiem par situācijas uzlabošanu veselības aprūpē," pauž LVSADA vadītājs Valdis Keris.

Arodbiedrība par turpmāko rīcību plāno lemt valdes ārkārtas sēdē, kas notiks nākamnedēļ, 29.jūlijā.

Straujuma par šādiem pārmetumiem bija izbrīnīta. Viņa žurnālistiem sacīja, ka solījumi tiek pildīti - vakar tika piešķirta daļa no apsolītā papildu finansējuma, savukārt vēl daļa ir gaidāma augustā.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis pauž cerību, ka valdība nākamajās sēdēs tomēr atradīs iespēju veselības aprūpes nozarei piešķirt pārējo finansējumu, lai kopumā būtu šī solītā summa. "Man nav vilšanās par šo gadījumu, bet man kopumā ir vilšanās par to, kas notiek veselības aprūpes nozarē un attieksmē pret to," sacīja Apinis.

Kā ziņots, LVSADA padome 17.jūnijā ārkārtas sēdē nolēma izteikt neuzticību nu jau bijušajai veselības ministrei Ingrīdai Circenei (V), bet atturēties no neuzticības izteikšanas Straujumai.

Padomes lēmumā teikts, ka LVSADA pārstāvju un Ministru prezidentes sarunu gaitā ir panākta valdības vadītājas izpratne par situācijas nopietnību Latvijas veselības aprūpē, uz kā pamata varētu veselības aprūpi atzīt par vienu no valdības darbības prioritātēm.

Tiek norādīts, ka panākta vienošanās par papildus līdzekļu piešķiršanu veselības aprūpes nozarei šī gada jūlijā vismaz 9,9 miljonu eiro apmērā, būtisku daļu novirzot mediķu darba samaksas paaugstināšanai. Tāpat esot panākta vienošanās par papildu 40 miljonu eiro piešķiršanu veselības aprūpei 2015.gada valsts budžeta projektā, turpmākajos gados plānojot lielāku nozares finansējuma pieaugumu, lai 2020.gadā tuvotos Pasaules Veselības organizācijas ieteiktajiem 5% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!