Foto: DELFI
Mellužu pludmalē no caurules jūrā ietekošajos notekūdeņos vides piesārņojuma rādītāji nav pārsniegti, pastāstīja Valsts vides dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

Dienesta veikto mērījumu rezultāti atbilst normām, un būtisks piesārņojums videi nav nodarīts. Turpmāk atbildība un kontrole par notiekošo ir jāuzņemas Jūrmalas pašvaldībai.

Jau ziņots, ka pēc informācijas saņemšanas par iespējamu piesārņojumu no notekūdeņu caurules Mellužu pludmalē VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes inspektori devās veikt analīzes, lai noskaidrotu, vai ir apdraudēta apkārtējā vide.

Informāciju par iespējamu piesārņojumu Mellužu pludmalē no kanalizācijas notekūdeņiem VVD saņēma aprīļa sākumā. Ņemot vērā, ka kanalizācijas un notekūdeņu savākšana, novadīšana un attīrīšana Mellužos ir Jūrmalas pašvaldības un SIA "Jūrmalas ūdens" uzdevums, VVD Lielrīgas reģionālā vides pārvalde vērsās pie Jūrmalas domes ar lūgumu apsekot norādīto vietu.

"Meliorācijas grāvji pieder Jūrmalas pašvaldībai, un tos apsaimnieko SIA "Jūrmalas ūdens". Taču apsekotājam ir arī jārūpējas par šādu meliorācijas grāvju kontroli un jānodrošina privātu pieslēgumu legāluma pārbaudes, par situāciju ziņojot pilsētas būvvaldei. Tikai pēc notekūdeņu attīrīšanas ir pieļaujama to novadīšana meliorācijas grāvī," skaidro pārvaldes vecākais inspektors Pēteris Pildiņš.

Līdz šim, izvērtējot VVD rīcībā nonākušos fotoattēlus, vizuāli piesārņojums nav konstatēts, jo attēlos redzamais ūdens, kas izplūst no caurules, ir dzidrs. Piesārņotam kanalizācijas ūdenim raksturīgs duļķains, pelēcīgs un netīrs izskats, kā arī putu klātbūtne. Turklāt, kā liecina attēlā redzamā norāde - konkrētajā vietā iztek nepiesārņots lietus ūdens un gruntsūdens. Cits jautājums ir šī ūdens ķīmisko analīžu rezultāti un analīžu veikšanas biežums, piebilst Pildiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!