Foto: F64
Saeima ceturtdien steidzamības kārtā atbalstīja grozījumus likumā par maternitātes un slimības apdrošināšanu, kas paredz no 2013. gada paaugstināt vecāku minimālo pabalstu no 63 līdz 100 latiem.

Šis likumprojekts bija viens no nākamā gada valsts budžetu pavadošajiem likumiem. Par to nobalsoja visi 86 klātesošie deputāti.

"Likumprojekta īstenošana veicinās sociāli apdrošinātu ģimeņu ar bērniem vecumā līdz gadam labklājību, kā arī pozitīvi ietekmēs personu motivāciju legāli strādāt un veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas," paskaidrojuši likumprojekta iesniedzēji.

Likuma grozījumi paredz vecāku pabalstu piešķirt 70 procentu apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, bet ne mazāk kā 100 latu mēnesī.

Nepieciešamos līdzekļus pabalsta paaugstināšanai sociālajā budžetā plānots segt no valsts pamatbudžeta. LM aprēķinājusi, ka vecāku pabalsta paaugstināšana attieksies uz gandrīz 900 personām, un gadā tam nepieciešami 260 tūkstoši latu.

Vecāku pabalsta paaugstināšana iekļauta demogrāfijas veicināšanas pasākumu plānā, par ko 23.oktobrī vienošanos parakstīja koalīcijas spēku pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!