Foto: Shutterstock
ASV Vašingtonas štatā aizvadītās nedēļas nogalē mūžībā aizgājis latviešu izcelsmes profesors Gundars Ķeniņš-Kings, informēja Biznesa augstskolas Komunikāciju fakultātes dekāns Andris Pētersons.

Viņš mira Takomas slimnīcā, īsi pirms tam telefoniski atvadījies no meitas Mārītes. Nāves iestāšanās brīdī pie viņa slimnīcā klāt bijis dēls Jānis.

Ķeniņš-Kings dzimis 1926.gadā Rīgā. No 1966. līdz 1991.gadam bijis Uzņēmumu vadības fakultātes (School of Business) dekāns ASV Pacifika Luterāņu Universitātē.

Viņš ir bijis "Boeing", "Weyerhaeuser"un citu firmu padomnieks apgādes jautājumos, darbojies ASV sagādes komisijā un ASV Vašingtona štata apgādes padomē, izveidojis apgādes programmu gan ASV Kara flotes augstskolā, gan sagādes apmācības gaisa spēkiem un kara flotei. Valdības uzdevumā viņš pētījis izglītības procesus Tunizijā, Taizemē un ir bijis ASV vēstniecības konsultants Rīgā.

Ķeniņš-Kings ir vairāk nekā 100 publikāciju autors, ieskaitot kādas 10 monogrāfijas un citus plašākus pētījumus. Krietns skaits no angļu valodā publicētiem rakstiem pēdējo 10 gadu laikā saistīts ar saimnieciskās attīstības un pārbūves jautājumiem Baltijas valstīs. Vairums no tiem ir publicēti žurnālos "Biznesa partneri", "Estonian Business School Review", "Journal of Baltic Studies" un "Kapitāls". Viņa referāti lasīti ASV, Latvijā un citās Eiropas valstīs. Apbalvots ar Triju zvaigžņu ordeni.

Atceroties sadarbību ar Ķeniņu-Kingu augstskolas "Turība" ietvaros, Pētersons stāsta: "Iznācu priekšā, lai iepazīstinātu studentus ar nākamo lektoru – Gundaru Ķeniņu-Kingu. Sāku ar to, ka Gundars ir emeritēts profesors no Amerikas, kurš konsultējis lielo lidmašīnu ražotāju "Boeing" un bijis draugos ar firmas tēvu, daudzus gadus bijis dekāns "Pacific Lutheran University", vadījis ASV Rietumkrasta dekānu apvienību. Turpināju ar to, ka viņš ir Latvijas patriots, viens no Rīgas Tehniskās Universitātes Biznesa skolas dibinātājiem, saņēmis Spīdolas balvu un Triju zvaigžņu ordeni. Beigās brīdināju, ka Gundaram no šaušanas ar lielgabalu Korejas kara laikā aizkritušas ausis, tāpēc ar viņu jārunā skaļā balsī. Pēc manas garās tirādes, nostājies man līdzās, Gundars pasmējās: „Te nu jūs redzat atšķirību starp mani un Obamu. Iepazīstinot ar Obamu, Andrim vienkārši būtu jāpasaka – Obama."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!