Foto: LETA
Nacionālā apvienība (NA) VL-TB/LNNK pieprasījusi Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektora Edgara Kota paskaidrojumu par trešdien LTV7 vakara ziņās demonstrētu sižetu saistībā ar 16.martu, informē apvienības pārstāve Ieva Līne. LTV Ziņu dienesta vadītājs Dzintris Kolāts šo reakciju nosauca par histērisku.

NA uzskata, ka sižetā atspoguļots "klaji tendenciozs, cieņu aizskarošs viedoklis par latviešu leģionāriem". "Ziņu sižetā ievērojams ētera laiks tika atvēlēts kādas mazpazīstamas organizācijas viedokļu popularizēšanai, kuros ne tikai tika sagrozīta vēsture un veidota ačgārna izpratne par II Pasaules kara notikumiem, bet arī rupji aizskarti un pazemoti latviešu karavīri, dēvējot viņus par "nepiebeigtajiem nacistiem" un slepkavām," pauž VL-TB/LNNK.

"Nav pieļaujami, ka sabiedriskā televīzija, kura par valsts naudu īsteno sabiedrisko pasūtījumu, faktiski veic pretvalstisku darbību, propagandējot nepieņemamas un pilsoņu godu aizskarošas idejas. Edgaram Kotam būs jāatrod ļoti pārliecinoši argumenti, lai attaisnotu šādu notikumu pieļaušanu paša vadītajā iestādē," uzskata NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Nacionālā apvienība gaida nekavējošu atbildi no Kota un aicinās šo gadījumu izvērtēt arī Nacionālo elektronisko un plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPL).

LTV Ziņu dienesta vadītājs Dzintris Kolāts portālam "Delfi" norādīja, ka LTV viedokli var pārstāvēt tikai ģenerāldirektors, taču viņa personīgais viedoklis esot šāds – lai gan sižetu varētu uzskatīt par nepilnīgu un tur izskanējušie "neformālo jauniešu epiteti varētu būt aizskaroši", tomēr sižetā atspoguļota realitāte – ka šādas organizācijas ar šādiem uzskatiem šobrīd Latvijā pastāv.

Viņš norādīja, ka LTV7 ziņu formāts neļāva vienā sižetā parādīt visus viedokļus par 16.martu – tas tika darīts, piemēram, trešdien LTV1 "Sastrēgumstundā". Savukārt ziņas krievu valodā cenšoties strādāt tā, ka "katru dienu īsā sižetā ir kāds cits viedoklis, un ir bijuši arī nacionālistiski noskaņoti cilvēki", sacīja Kolāts, piebilzdams, ka sižets noteikti nebija "klaji tendenciozs", jo tā autors beigās arī paironizējis par atsevišķiem šīs organizācijas dalībniekiem.

"Esmu spiests uzskatīt šādu politiķu reakciju par visai histērisku un, manuprāt, tas stāv tuvu politiskajam spiedienam," savu personisko viedokli pauda Kolāts. Viņa ieskatā, sižetā netika pārkāpts ne Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums, ne LTV ētikas kodekss, un tas esot galvenais.

Jau vēstīts, ka šobrīd kā ik gadu Latvijā virmo kaislības ap leģionāru piemiņas dienu 16.martā, un šis jautājums tiek plaši atspoguļots arī medijos.

LTV7 ziņu raidījums, sižeta sākums 6.minūtē

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!