Rīgas apgabaltiesā šodien debašu laikā prokurors nacionālboļševikus par akciju Sv.Pētera baznīcas tornī lūdza sodīt likumā paredzētās sankcijas ietvaros. Saskaņā ar Krimināllikumu, terorismā apsūdzētu personu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem.
Rīgas apgabaltiesā šodien debašu laikā prokurors nacionālboļševikus par akciju Sv.Pētera baznīcas tornī lūdza sodīt likumā paredzētās sankcijas ietvaros. Saskaņā ar Krimināllikumu, terorismā apsūdzētu personu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem.

Prokurors uzskata, ka terorisms ir pierādīts. Turklāt, kā uzskata apsūdzība, tiesājamie nekā nenožēlo, ir priecīgi par viņiem pievērsto uzmanību un nesaprotot, ka ir izdarīts noziegums.

Kā ziņots, krimināllietā apsūdzēti četri nacionālboļševiki - Vladimirs Moskovcevs, Dmitrijs Gafarovs, Maksims Žurkins un Sergejs Solovejs. Trīs no lietā tiesājamajiem - Krievijas pilsoņi, apsūdzēti terorismā un nelikumīgā robežas šķērsošanā. Savukārt nacionālboļševiku Latvijas pārstāvju līderim Vladimiram Moskovcevam apsūdzība uzrādīta par atbalstu nelikumīgā robežas šķērsošanā.

Prokurors lūdza izraidīt no Latvijas Krievijas nacionālboļševiku pārstāvjus.

Tiesājamo advokāti tiesu lūdza apsūdzētos attaisnot, uzskatot, ka nacionālboļševiku nodarījumā neesot saskatāms pat huligānisms.

Tikai apsūdzētā Dmitrija Gafarova advokāte Iveta Vietnice nelūdza tiesai savu aizstāvamo attaisnot, jo viņš pirmstiesas izmeklēšanas laikā savu vainu atzina. To, ka tiesas laikā Gafarovs savu vainu vairs neatzina, advokāte tulkoja kā vēlmi palīdzēt saviem draugiem. "Iespējams, ka viņš sāka domāt par to, kā uz viņu skatīsies Krievijas nacionālboļševiki, jo viņa liecības atšķīrās no pārējo tiesājamo teiktā," teica advokāte.

Vladimira Moskovceva advokāts Valters Jakobijs pauda viedokli, ka viņa aizstāvamajam izvirzītā apsūdzība ir pilnīgs absurds. Nevienam nesot noslēpums, ka Drošības policijai nepatīk Moskovceva politiskie uzskati, un šis atgadījums bijis ļoti izdevīgs brīdis, lai Moskovcevu nosēdinātu uz apsūdzēto sola. Advokāts ne reizi vien nosodīja pirmstiesas izmeklēšanas veicēju darbu, uzskatot to par paviršu, kā rezultātā tiesā tika apgrūtināta lietas izskatīšana. Advokāts izteica šaubas, vai lietai pievienotais granātas makets ir tas pats, kas tika atrasts Sv.Pētera baznīcā, jo vietas apskates protokolā teikts, ka granāta bija brūnā krāsā - tiesas zālē demonstrētā granāta bija zaļgana, savukārt policijas uzfilmētajā videomateriālā tā izskatījās melna.

Advokāti norādīja, ka visi tiesājamie nolieguši, ka būtu vēlējušies veikt terora aktu, un notikumi Sv.Pētera baznīcas tornī bija tikai un vienīgi politiska akcija.

Advokāte Brigita Zeltiņa skaidroja, ka šādā veidā tiesājamie vēlējušies izteikt savu viedokli par Latvijā notiekošiem procesiem, taču vienlaikus viņa atzina, ka diezin vai šis variants ir bijis tas pareizākais.

Krievijas nacionālboļševiki tika aizturēti 17.novembrī, kad viņi aptuveni divas stundas bija ieņēmuši Sv.Pētera baznīcas torņa skatu laukumu, plivināja sarkanus karogus un draudēja sevi uzspridzināt, ja netiks izpildītas viņu prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!