Foto: LETA
Ar nākamā gada 1.janvāri Satversmes aizsardzības birojs (SAB) vadīs NATO Civilās izlūkošanas komiteju (Civilian Intelligence Committee). Tā ir jaunizveidota NATO struktūra, par kuras pirmo prezidējošo valsti ir izvēlēta Latvija, informē SAB.

Pēc NATO dalībvalstu diskusijām un esošās sistēmas izvērtēšanas šā gada novembrī tika pieņemts lēmums par NATO strukturālo izmaiņu nepieciešamību. NATO reformas laikā vairākas komitejas ir likvidētas, samazinātas vai apvienotas.

Dalībvalstis ir vienojušās par vajadzību paplašināt un modernizēt NATO izlūkošanas sistēmu. Strukturālo izmaiņu ietvaros tika izveidota Civilās izlūkošanas komiteja, kurā apvienoti vairāk nekā 40 izlūkdienesti.

SAB direktors Jānis Kažociņš uzskata, ka Latvijai ir liels gods tikt izvēlētai par pirmo civilās izlūkošanas komitejas prezidējošo valsti. "Protams tie ir papildus pienākumi un starptautiska atbildība, bet vienlaikus tas arī ir apliecinājums SAB iemantotajai reputācijai un uzticībai partnerdienestu vidū. Latvijai šī ir arī iespēja aktualizēt NATO dienestu dienaskārtībā drošības politikas jautājumus, kas sevišķi aktuāli Baltijas valstīm," uzsver SAB direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!