Foto: NASA
Nākamās nedēļas nogalē Zemi sasniegs meteoru plūsma Drakonīdas, tādēl visā pasaulē un arī Latvijā būs vērojams tā dēvētais zvaigžņu lietus.

Portāls "StarSpace.lv" informē, ka labākās naktis novērojumiem būs no 8. līdz 10.oktobrim, bet ņemot vērā faktu, ka šogad pilns Mēness iestāsies 11. oktobrī, labāk novērojumus neatlikt uz pēdējo datumu.

Tiek prognozēts, ka 8.oktobrī no plkst.19:00 līdz 1:00 pēc Latvijas laika plūsma varētu būt spēcīgāka nekā parasti. Vienas minūtes laikā uz īsu brīdi šajā periodā varētu krist no 1 līdz 10 meteoriem. Daži astronomi uzskata, ka šogad Drakonīdas no parastas plūsmas varētu pārvērsties vētrā ar vairāk kā 1000 meteoriem stundas laikā.

Jāņem gan vērā, ka Mēness traucēs novērojumiem. Tādēļ jo īpaši ieteicams šo laika periodu pavadīt tumšā vietā, lai papildus Mēness gaismai netraucētu arī mākslīgais apgaismojums. Drakonīdas vislabāk sākt vērot jau pēc Saules rieta.

Drakonīdas jeb neoficiāli arī Džakobinīdas ir meteoru plūsma, kura vērojama katru gadu oktobra sākumā. Atlūzas, kuras saduras ar Zemes atmosfēru, aiz sevis ir atstājusi periodiskā Džkobīnī-Cinnera komēta 21P.

Drakonīdu radiants atrodas Pūķa zvaigznājā, kas ir viens no lielākajiem zvaigznājiem. Pūķis ir izlocījies starp Lielā un Mazā Lāča zvaigznājiem. Drakonīdu plūsmas radiants meklējams starp Pūķa acīm - Rastabanu un Eltaninu.

Portāls norāda, ka šī ir visai interesanta plūsma. 1933. un 1946. gadā vienas stundas laikā tika novēroti tūkstošiem meteoru. Neparasti daudz meteoru tika fiksēts arī 1998. un 2005. gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!