Foto: Picjumbo

Sarunās ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) pagaidām neesot tapis skaidrs - kur internātskolu audzēkņi izglītību varētu iegūt turpmāk, ja skolas tiks likvidētas, apgalvoja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Gints Kaminskis (ZZS).

Saeima trešdien atbalstīja Izglītības likuma grozījumus paredzot, ka nākamgad internātskolu uzturēšanu vēl daļējai iecerēts finansēt no valsts budžeta, taču jaunu internātskolu dibināšana no 2018.gada 1.janvāra nebūs atļauta. Internātskolas, kas nodibinātas līdz minētajam datumam, būs tiesīgas turpināt savu darbību līdz 2019.gada 31.jūlijam.

Kaminskis norādīja, ka šis ir jautājums par kuru ar pašvaldībām vajadzēja konsultēties pirms lēmuma pieņemšanas, nevis meklēt risinājumus pēc tam. Pašlaik ar pašvaldībām nesot atrunāts scenārijs par to - kur šo izglītības iestāžu audzēkņi izglītību saņems turpmāk.

"Nav skaidrības, kas ar šiem bērniem notiks - vai viņus plānots apmācīt vispārizglītojošās skolās vai kur citur. Šobrīd ir internātskolas, taču ne jau nosaukums ir svarīgs - svarīgi ir - kur šie bērni turpmāk mācīsies, taču IZM" savu redzējumu par to mums pagaidām nav paudusi," skaidroja priekšsēdis.

Tāpat Saeima vakar galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas paredz iespēju valdībai noteikt minimālo skolēnu skaitu vidusskolas klasēs, nevis visās klašu grupās un tas noticis, galvenokārt, pateicoties pašvaldību iesaistei.

Kaminskis apgalvo, ka respektē šo vienošanos un pagaidām process, kādā plāno ieviest likuma grozījumus šajā jomā, ir pareizs. Viņš skaidro, ka Aizkrauklē plānotajā Novadu dienu pasākumā, kur piedalīsies arī izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V), sarunas par izglītības reformu turpināsies.

Tāpat LPS joprojām no IZM gaidot priekšlikumus par to, kā turpmāk būtu jārisina ministrijas un LPS sarunas par šīs reformas ieviešanu dzīvē. "Šobrīd likums ir pieņemts konceptuāli, bet skaidrības par daudziem jautājumiem joprojām nav, tāpēc ļoti gaidām, kad ministrija nāks pretī un skaidros kritērijus, pēc kādiem pašvaldības varēs pieņemt attiecīgos lēmumus saistībā ar šiem grozījumiem," pauž Kaminskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!