Foto: DELFI
Pirms gada izveidots "Veselības aprūpes fonds" vēlas pilnībā vai daļēji privatizēt Latvijas mazās slimnīcas, taču ir aizdomas, ka aiz šī fonda stāv lielākais zāļu lieltirgotājs "Recipe Plus", svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pēc raidījuma teiktā, lieltirgotāju interese esot izveidot savu uzņēmumu ķēdi – savai tirgotavai un pastarpināti piederošam aptieku tīklam piepulcināt savas poliklīnikas un slimnīcas. Tur strādās ārsti, kas pacientiem izrakstīs pareizās – tieši šī lieltirgotāja piegādātās zāles. Pirmā šāda slimnīca būšot Aizkrauklē.

Pirms reģionālās reformas Aizkraukles slimnīcas īpašnieks bija rajona padome. Pēc reformas novadi savā starpā dalīja visu rajonu mantu – par vērtīgo cīnījās, bet uzņēmumus ar parādiem neviens negribēja. Tā notika arī ar slimnīcu Aizkrauklē. Bija jāiejaucas valdībai un ar varu slimnīca jānodod Aizkraukles novadam. Ar visiem kredītiem, kurus novads atmaksāt nespēja, norāda raidījums.

Aizkraukles slimnīcas privātais partneris ir noslēpumaina akciju sabiedrība "Veselības aprūpes fonds", kas neatklāj savus akcionārus, nestāsta par saviem mērķiem un to, kur iegūst naudu. Jau dažas nedēļas pēc reģistrēšanas uzņēmumu reģistrā fonda pārstāvji ieradās Aizkrauklē un piedāvāja slimnīcu privatizēt, bet dome atteicās. Taču vasarā, kad slimnīcai nauda no valsts vairs nenāca, pats domes vadītājs uzmeklēja fondu un piedāvāja sadarbību. Bet viņš joprojām nezina, kas slēpjas aiz pašvaldības iespējamiem biznesa partneriem.

Veselības ministre Baiba Rozentāle par plāniem privatizēt slimnīcu uzzināja tikai no "Nekā Personīga". Viņu notiekošais nesatrauc – ja dome par sviestmaizi atdos ar valsts un pašvaldības naudu atjaunoto slimnīcu, par to atbildēs vietējie deputāti.

Par fonda saistību ar zāļu tirgotājiem un vēlmi veidot vienotu tīklu zāļu tirgotava-aptiekas-poliklīnikas-slimnīcas dzirdējuši arī citi mazo slimnīcu vadītāji.

Noslēpumainie investori apbraukājuši gandrīz desmit mazās slimnīcas. Bijuši arī Bauskā un Siguldā, bet tur saņemts atteikums. Sadarbību apsverot Talsu un Saldus slimnīcas. Domā arī modernākā reģionālā slimnīca Ludzā. Nav izslēgts, ka arī šeit fonds varētu pārpirkt daļu slimnīcas akciju.

Fonda publiskā persona ir Marģers Zeitmanis, kurš nenoliedz, ka kādreiz strādājis zāļu lieltirgotāja uzņēmumā "Recipe Plus". Bet šobrīd ne viņam, ne fondam ar tirgotājiem saistību neesot. Cits valdes loceklis - Jānis Oskerko medijos neoficiāli tiek minēts kā viens no zāļu lieltirgotāja "Recipe Plus" izveidotās sistēmas pārvaldītājiem. Oskerko, līdzīgi kā viņa kompanjoni, no mediju uzmanības vairās un arī šoreiz "Recipe Plus" no komentāriem atteicās. Veselības aprūpes fondā Oskerko ir padomes priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!