Foto: LETA
Sestdien "Nepārstāvēto parlamenta" vēlēšanās cilvēki balso, jo vēlas tikt sadzirdēti.

Kā pie šo neoficiālo vēlēšanu iecirkņa Rīgā, Blaumaņa ielā, stāstīja nepilsone Jeļena, viņa deviņdesmito gadu juku laikos ieguvusi Krievijas pilsonību, bet pēc tam to zaudējusi. Naturalizācijas ceļā Latvijas pilsonību viņa nevarot iegūt, jo tas esot pārāk sarežģīti.

Viņa saprotot, ka, nobalsojot "Nepārstāvēto parlamenta" vēlēšanās, viņas balss netiks pieskaitīta oficiālajiem pašvaldību vēlēšanu rezultātiem, taču viņa cer, ka varbūt Eiropa sadzirdēs cilvēkus, kuriem nav tiesību balsot. To, ka Latvijas nepilsoņus sadzirdēs Krievija, viņa necerot.

Arī citi aptaujātie skaidroja, ka vēlas tiks sadzirdēti. Kāda trīs bērnu māte atzina, ka Latvijā nodzīvojusi 30 gadus. Izaudzinājusi trīs bērnus, kuri ir Latvijas pilsoņi. Viņa ar augstāko izglītību nevarot strādāt savā specialitātē, jo nav pilsone.

Lielākā daļa aptaujāto pauda, ka valstij būtu nepilsoņiem jādod tiesības balsot pašvaldību vēlēšanās.

Iecirkni apmeklēja arī radikālāk noskaņoti cilvēki. Piemēram, kāds vīrietis paziņoja: "Kamēr viņi (latvieši) dziedāja savas dziesmas, tikmēr mēs cēlām šo valsti. Tagad viņi šeit valda, bet mēs neesam nekas!" Taču viņš arī atzina, ka piedalīšanās "Nepārstāvēto parlamenta" rīkotajā balsošanā neko nedos: "Par vēlu dzert "Boržomi", kad nieres atteikušās!"

Kopumā situācija iecirknī bija mierīga. Pirmajās stundās Blaumaņa ielas iecirknī bija nobalsojuši ap 70 cilvēki.

Sestdien atvērti "Nepārstāvēto parlamenta" balsošanas iecirkņi Rīgā, Jūrmalā, Liepājā, Daugavpilī, Rēzeknē, Olainē, Jelgavā un Jēkabpilī, kuros nepilsoņiem būs iespējams balsot par kādu no "Nepilsoņu kongresa" piedāvātajiem 62 pretendentiem.
"Nepārstāvēto parlamenta" vēlēšanas noslēgsies 11.jūnijā laukumā pie Kongresu nama.

Uz 30 vietām "Nepārstāvēto parlamentā" pretendē 61 kandidāts, tostarp 43 cilvēki pārstāv Rīgu, septiņi - Latgali, pa četriem - Kurzemi un Zemgali, bet vēl trīs - Vidzemi. No kandidātiem 39 cilvēki ir nepilsoņi, bet 22 ir Latvijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!