Pēc Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) lēmuma veidot apvienību ar vairākām sīkpartijām, par aiziešanu no saviem amatiem LSDSP paziņoja abi partijas priekšsēdētāja Jāņa Dineviča vietnieki – Atis Lejiņš un Ilmārs Gromuls un citi.

No amatiem plāno aiziet arī partijas ģenerālsekretārs Ansis Dobelis un valdes loceklis Ervīns Labanovskis, kuri, pēc Lejiņa vārdiem, pārstāv partijas jauniešus.

Amatus pamest nolēmušie LSDSP biedri portālam "Delfi" norādīja, ka partiju neatstāj un būs tajā pasīvi biedri, jo pagaidām netic Dineviča piedāvātajam variantam veidot apvienību ar četrām sīkpartijām.

Priekšsēdētāja vietnieks Gromuls savā ziņojumā kongresam pirms balsojuma par apvienības veidošanu stāstīja, ka pēc LSDSP iepriekšējā kongresa rudenī partija sāka sarunas ar "Vienotību" un bija satuvinājusies ar tās sastāvā esošo "Sabiedrību citai politikai". "Taču mums pateica, kamēr partijas vadībā būs vecā nomenklatūra, ar mums nerunās, un sarunas pajuka," norādīja Gromuls. Viņš arī stāstīja, ka liela neapmierinātība ir reģionālajās organizācijās, kuras uzskata, ka netiek ņemtas vērā biedru intereses.

Arī lēmumu pieņemšanā Gromuls redzēja "lielu nedemokrātismu", piemēram, kongresa darba kārtība bija iesniegta valdē tikai pēdējā brīdī. Viņaprāt, valde pieņēma sasteigtu lēmumu par šīs apvienības jautājuma iekļaušanu kongresa darba kārtībā, un tas pēdējā laikā notiekot bieži.

Viņš arī atsaucās uz kādu pētījumu, kā LSDSP vērtē sabiedrībā – "mūs saista ar korupciju un ar Bojāriem, kuru gan vairs partijā nav", bet pozitīvi vērtē tāpēc, ka tagad partijā ir Atis Lejiņš, kas ir Eiropas sociāldemokrātiskās domas pārstāvis.

Lejiņš savā uzrunā norādīja, ka partijai šobrīd ir vieni no smagākajiem laikiem tās 100 gadus ilgajā vēsturē. "Jebkurš no mums ir saskāries ar ekonomisko krīzi, tomēr mēs - sociāldemokrāti - pamanījāmies zaudēt ne tikai Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanās, bet diemžēl arī tagad partijas vadītāja piedāvājums Saeimas vēlēšanām nav ticams," sacīja Lejiņš.

Viņš norādīja, ka pēc 2006. gada zaudējuma 9.Saeimas vēlēšanās viņš kopā ar "jauno strāvu" sāka partijas atjaunināšanu, kā rezultātā EP vēlēšanās tomēr iegūti 4000 balsu un Rīgas domes vēlēšanās – 3000.

Lejiņš sacīja, ka, pretēji Dineviča apgalvotajam, viņa piedāvājumam apvienoties ar mazajām partijām aizvien pastāv reālas alternatīvas. Viņaprāt, ja kongress noraidītu apvienības veidošanu, Dinevičam būtu jāatkāpjas, un Lejiņš bija gatavs uzņemties partijas vadību, taču lielākā daļa kongresa dalībnieku atbalstīja Dineviča priekšlikumu. Lejiņš arī uzskata, ka nozīmīgākas sarunas par sadarbību ar arodbiedrībām "diemžēl palika sīkpartiju apvienības veidošanas ēnā".

Pēc paziņojuma par LSDSP valdes atstāšanu Lejiņš sarunā ar portālu "Delfi" neizslēdza iespēju kandidēt vēlēšanās no "Vienotības" saraksta, ja viņam izteiktu šādu piedāvājumu. Viņš gan piepilda, ka labprāt paliktu partijā un Saeimā strādātu kā sociāldemokrāts.

Jau ziņots, ka LSDSP sestdienas kongresā nobalsoja par iekļaušanos sociāldemokrātisko politisko spēku apvienībā kopā ar četrām sīkpartijām. Dinevičs skaidroja, ka tas ir pirmais solis uz sociāldemokrātiskās apvienības izveidošanu, jo par to būs jālemj vēl pārējām partijām – Latvijas Kustībai "Solidaritāte", šobrīd apvienībā "Libertas.lv" esošajām partijām "Mūsu zeme", " Latvijas Atmoda" (bijusī Pensionāru un senjoru partija) un Sociālā taisnīguma partijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!