Foto: Publicitātes foto
Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas vadība informējusi darbiniekus un Veselības ministriju (VM) par iespējamu krāpšanas mēģinājumu, kas varētu būt maskēts ar labdarības akciju, portālu "Delfi" informēja slimnīcas valdes pārstāvji.

Rīgā izplatīti plakāti, kas aicina uz it kā labdarības koncertu 8. jūnijā Lielajā ģildē, solot iegūtos līdzekļus ziedot neesošai Latvijas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcai. Pareizais iestādes nosaukums ir VSIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca".

"Slimnīca nav plānojusi pieņemt šos ziedojumus, un šī akcija nav saskaņota ar slimnīcu. Par konstatēto ir informēta Veselības ministrija, tai nosūtīta vēstule. Slimnīca ir sazinājusies ar koncertzāles administrāciju un akcijas rīkotāju, kas loģisku skaidrojumu savai iecerei sniegt nevarēja," skaidroja slimnīcā.

Pasākuma rīkotājs, kas iecerējis koncertu Lielajā ģildē, ir Igaunijā reģistrēta firma "Hilton Commercial OÜ". Viens no šī uzņēmuma īpašniekiem Jurijs Gaņins sarunā ar "Delfi" skaidroja, ka pasākumu rīko, jo vēlas pateikties slimnīcai par operāciju, kas viņam veikta pirms 15 gadiem.

Gaņins norādīja, ka nav zinājis, ka slimnīca ir valsts uzņēmums un tāpēc labdarības pasākuma rīkošana būtu kādā veidā jāsaskaņo ar tās pārstāvjiem. Ieejas biļešu cena noteikta no septiņiem līdz 15 eiro. Koncertā uzstāsies Natālija Gaņina, kura pašlaik mācās Karaliskajā Mūzikas koledžā Lielbritānijā. Koncerta rīkotājs un māksliniece ir radinieki.

Kā portālam "Delfi" skaidroja Veselības ministrijā (VM), saskaņā ar likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" publiskas personas institūcija var pieņemt ziedojumu un citāda veida mantisko palīdzību tās vajadzībām — personāla apmācības vai darba organizācijas un tehniskā nodrošinājuma uzlabošanai, ja to sniedz kāda neiesaistīta trešā persona un tas tiek pieņemts, ievērojot noteiktos ierobežojumus, kā arī neveicina valsts amatpersonas nokļūšanu interešu konflikta situācijā.

Pirms ziedojuma vai mantiskās palīdzības saņemšanas nepieciešama augstākas amatpersonas vai koleģiālās institūcijas atļauja. Valsts kapitālsabiedrībām ar lūgumu atļaut pieņemt ziedojumu vai dāvinājumu jāvēršas Veselības ministrijā pie valsts kapitāla daļu turētāja pārstāvja.

"Valsts kapitāla daļu turētāja pārstāvis izvērtē konkrētā ziedojuma vai dāvinājuma mērķi. Papildus Veselības ministrija lūdz kapitālsabiedrībai apliecināt, ka saskaņā ar likumu ziedojuma vai dāvinājuma pieņemšana neveicina valsts amatpersonas nokļūšanu interešu konflikta situācijā. Valsts kapitāla daļu turētāja pārstāvis var atļaut kapitālsabiedrībai pieņemt dāvinājumus vai ziedojumus, ja tie tiek saņemti, ievērojot likuma 14. pantā noteiktos ierobežojumus, un tos plānots izlietot tikai noteiktajiem dāvinājumu saņemšanas mērķiem," skaidro ministrijas preses pārstāve Agnese Zarāne.

"Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca 24. maijā informēja ministriju par to, ka slimnīcas valdei ir kļuvis zināms, ka 2017. gada 8. jūnijā Lielajā ģildē tiek organizēts pasākums, un no pasākuma afišā un reklāmās pieejamās informācijas var secināt, ka līdzekļus paredzēts ziedot slimnīcai. Slimnīcas valde informēja ministriju, ka šis pasākums nav saskaņots ar kapitālsabiedrības valdi. Šajā gadījumā slimnīca var sazināties ar pasākuma organizatoriem un noskaidrot informāciju attiecībā uz pasākuma afišā un reklāmās pausto," norāda ministrijā.

"Gadījumā, ja slimnīca pie mums vērsīsies ar lūgumu atļaut pieņemt ziedojumu ar apliecinājumu, ka tas tiks izlietots tikai noteiktajiem mērķiem un ka tā pieņemšana neveicina valsts amatpersonas nokļūšanu interešu konflikta situācijā, Veselības ministrija izvērtēs šo lūgumu," sola Zarāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!