Foto: stock.xchng

No kuģa "Isabelle" pirmdien, 16.jūnijā, bruņotie spēki palīdzēja sauszemē nogādāt sasirgušu cilvēku, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamentā.

Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Riga) pulksten 23:31 no kuģa "Isabelle" kapteiņa saņēma informāciju, ka nepieciešama pasažiera tūlītēja medicīniskā evakuācija. Kapteinis informēja, ka 70 gadus vecam Zviedrijas pilsonim, kuram pirms kāda laika bijis infarkts, strauji pasliktinājies veselības stāvoklis, tāpēc nepieciešama tūlītēja viņa transportēšana uz tuvāko slimnīcu. Viņš arī precizēja, ka laika apstākļu dēļ medicīnisko evakuāciju nav iespējams veikt ar kuģi.

MRCC Riga nekavējoties informēja Gaisa spēku aviācijas bāzi, lai tā gatavotu helikopteru "Mi-17", kā arī sazinājās ar jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centriem Igaunijā un Zviedrijā, lai apzinātu, kurš no dežūrā esošajiem helikopteriem pēc iespējas ātrāk nokļūs līdz kuģim.

Ņemot vērā kuģa atrašanās vietu, pieņemts lēmums, ka medicīnisko evakuāciju veiks helikopters no Zviedrijas, tāpēc MRCC Riga deva rīkojuma kuģa "Isabelle" kapteinim pilnā gaitā doties Gotlandes virzienā pretim evakuācijas veikšanai norīkotajam helikopteram.

Jau 17.jūnijā pulksten 2:50 Zviedrijas meklēšanas un glābšanas helikoptera apkalpe uzņēma kritiskā stāvoklī esošo pasažieri, lai transportētu uz slimnīcu Stokholmā. Šajā laikā bruņoto spēku helikopters "Mi-17" atradās paaugstinātā gatavībā, lai nepieciešamības gadījumā operācijā iesaistītos kā rezerves helikopters.

MRCC Riga ir Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta apakšvienība, kas darbojas nepārtrauktā režīmā 24 stundas diennaktī, organizējot, koordinējot un vadot cilvēku meklēšanas un glābšanas operācijas, medicīniskās konsultācijas un evakuācijas jūrā, kā arī veic vairākus citus uzdevumus, kas saistīti ar drošu kuģošanu un naftas piesārņojuma seku likvidēšanu jūrā.

Nelaimes gadījumā Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centram nekavējoties jāzvana uz trauksmes tālruņa numuriem: 67323103, 29476101, 67082070 vai 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!