Foto: LETA

Rīgā no svētdienas līdz 17.aprīlim, izmantojot aerotermogrāfijas metodi, noteiks AS "Rīgas siltums" siltumzudumu vietas siltumtīklos.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmumā, patlaban konkrētus datumus nav iespējams noteikt, jo aerotermogrāfijas veikšana lielā mērā būs atkarīga no lidojumam labvēlīgiem laika apstākļiem.

Diagnostiku īstenos pārsvarā naktīs, izmantojot lidmašīnu, tādēļ pārlidojuma teritorijās būs dzirdams tās motora radītais troksnis.

Uzņēmums aicina iedzīvotājus ar izpratni un iecietību uztvert esošo situāciju.

Pateicoties šai izpētes metodei, tiks nofiksēts siltumtīklu siltuma zuduma starojums. Tas ļaus racionālāk izmantot finanšu līdzekļus iecerētajiem remontdarbiem, pievienojot remontdarbu plānam tos posmus, kuriem remonts vai pat atsevišķu posmu nomaiņa, nepieciešama vissteidzīgāk, tā uzlabojot siltumtīklu ekspluatācijas drošību un samazinot siltuma zudumus.

Aerotermogrāfijas laikā tiks izmantots drošs, diagnostikas darbiem piemērots lidaparāts - aprīkots ar speciālu mērījumu aparatūru, kas uztver siltuma starojumu. Lidojums tiks veikts 300-350 metru augstumā virs pilsētas.

Mērījumi plānoti pārsvarā nakts laikā, lai mazinātu citu blakus starojumu ietekmi, kas varētu pasliktināt diagnostikas kvalitāti.

Lidojums ir saskaņots ar Civilās aviācijas aģentūru, Rīgas domi, Aizsardzības ministriju. Diagnostiku veiks SIA "Konor", izmantojot aerotermogrāfijai pielāgotu lidmašīnu.

Uzņēmums 2009. un 2006.gadā veica Rīgas siltumtīklu aerotermogrāfijas diagnostiku. Pateicoties tai, tika atklātas vairāk nekā 56 siltumnesēja noplūdes vietas, kuras nebija iespējams identificēt, izmantojot citas ikdienā pielietojamās diagnostikas metodes – apgaitas, hidrauliskās pārbaudes un citas. Šīs vietas tika iekļautas remontdarbu plānā, tā samazinot siltuma zudumus siltumtīklos.

Aerotermogrāfijas diagnostikas datu apstrāde notiks vairākus mēnešus, par iegūtajiem rezultātiem informēs augustā.

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi.

77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir ap 900 kilometri, no kuriem 74% atrodas uzņēmuma īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!