Foto: LETA

No otrdienas, lai saņemtu mopēda vadītāja tiesības, būs jākārto ne tikai teorijas, bet arī vadīšanas eksāmens, aģentūra BNS uzzināja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Līdztekus datortestam ar 20 jautājumiem topošajiem mopēdistiem būs jādemonstrē zināšanas par mopēda uzbūvi un jāatbild uz vienu jautājumu par riepām, dzesēšanas sistēmu, eļļu, bremzēm, apgaismes ierīcēm, kontroles mēraparātu paneli, par ķēdi/siksnu vai kardānkrustiņu un brīvkustības pārbaudi. Šī atbilde tiks vērtēta eksāmena beigās, vērtējot kopējo vadītāja kompetences līmeni.

Papildus tam topošajiem mopēdistiem būs laukumā jāizbrauc figūras, ievērojot ceļu satiksmes noteikumu un drošības prasības, kā arī patstāvīgi kontrolējot transportlīdzekli.

Eksāmena laikā būs jāizpilda šādas figūras: "iestumšana gabarītvārtos", "astoņnieks", "laipa", "čūska", "izvairīšanās no šķēršļa nebremzējot", "izvairīšanās no šķēršļa bremzējot", "stoplīnija" un "slaloms".

Teorijas eksāmens maksā 5,01eiro, bet braukšanas eksāmens – 7,89 eiro.

Eksāmenu var kārtot ar savu mopēdu vai CSDD Rīgas nodaļā – ar CSDD mopēdu. Ja eksāmenu kārto ar CSDD mopēdu, vadīšanas eksāmens un mopēda izmantošana kopā maksā 11,28 eiro.

2013.gadā mopēdu vadītāju apliecību ieguva 1950 vadītāju, kas ir par 20% vairāk nekā 2012.gadā. Pagājušajā gadā mopēdu vadītājiem sastādīti aptuveni 2300 administratīvie protokoli, 2012.gadā – nepilni 2000, 2011.gadā – nepilni 1700.

Mopēds ir transportlīdzeklis, kura motora tilpums nepārsniedz 50 kubikcentimetrus, bet braukšanas ātrums nepārsniedz 45 km/h. Mopēda vadīšanas apliecību var iegūt no 14 gadu vecuma. Transportlīdzekļu vadītājiem, kuriem ir tiesības vadīt A, B, C1, D1, C vai D kategorijas transportlīdzekļus, atļauts vadīt arī mopēdus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!